V centru Plzně vzniká nádrž na splaškovou vodu, podle kritiků je málo ekologická

Stavba retenční nádrže v Plzni (zdroj: ČT24)

Stavbaři v Plzni dokončili hrubou stavbu podzemní retenční nádrže na vodu v centru města. Bez ní by se podle jeho vedení mohla nevyčištěná splašková voda v případě přívalových dešťů dostat rovnou do řeky. Čistička by ji totiž nestihla upravit. Přesto má stavba za sto třicet milionů korun své kritiky, kteří ji považují za málo ekologickou.

Rok trvající stavba vedle rušné silnice, a přesto tady místní nic do výšky růst nevidí. Vše se totiž odehrává pod zemí. „Teď se nacházíme v obslužné komoře, která je součástí celé nádrže. Vlastní komory pro vodu se nachází pod poklopem. Hloubka je šest metrů, ale voda nastoupá do čtyř a půl,“ popsal stavbyvedoucí Hynek Jelínek.

Nejnižší bod je jedenáct metrů pod zemí, pět propojených komor zvládne dohromady pojmout až šest tisíc kubíků jak dešťové, tak i splaškové vody. Přiteče tam smíchaná, protože kanalizace oddělené nejsou. „Pro vypuštění komory dá dispečink povel a voda se vypustí do stávající kanalizační stoky,“ vysvětlil Jelínek.

Vsakovat, nebo odtékat?

Voda pak kontrolovaně doteče do čistírny v okamžiku, kdy není přeplněná. Přesto má nádrž své kritiky z řad obyvatel i odborníků. Vadí jim, že je plán málo ambiciózní. Dešťová voda by se podle nich měla primárně vsakovat, a ne odtékat. „Ta nádrž má svůj přínos, ale je to jenom část problému, který řešíme, stále tu vodu zahazujeme. To, co potřebujeme, je v zásadě nepustit srážkovou vodu do kanalizace,“ řekl hydrobiolog Povodí Moravy Jindřich Duras.

„S přípravou stavby se začalo už v roce 2010, kdy se ještě příliš zásadně neřešilo hospodaření s dešťovými vodami, to znamená ani jejich zpětné využívání,“ řekla mluvčí Magistrátu města Plzně Eva Barborková. Nádrž teď zbývá mimo jiné odizolovat a zasypat. Jediné, co nakonec bude vidět nad povrchem, budou dvě odvětrávací věže.