Lanovky jedou na Ještěd nebo Šerák. Na Červenohorském sedle se lyžuje

Po několika měsících nucené odstávky se v pondělí otevřela lanovka z Ramzové na Šerák v Jeseníkách. Lidé se nyní dostanou lanovkou například i na Ještěd. Na Červenohorském sedle spustili i vleky pro lyžaře. Ti mají k dispozici modrou sjezdovku, na které leží zhruba třicet centimetrů sněhu. O víkendu se má spustit také lanovka v Koutech nad Desnou.

„V květnu počítáme s tím, že denně vyvezeme tak sto nebo dvě stě lidí. Nebudou školní výlety, které se nepořádají, stejně tak se nepořádají ani výlety seniorů. Myslím ale, že národ je natěšený na to, aby mohl kamkoli vyrazit,“ řekla za středisko Ramzová Karla Treu.

Turisté mají k dispozici okénko na Šeráku a na přestupní stanici na Čerňavě se otevřelo i okénko v cukrárně. „Jak bude přibývat lidí, budeme provoz hospod rozšiřovat,“ doplnila Treu.

K elektrárně ano, dovnitř ne

O víkendu se pak má přidat i lanovka v Koutech nad Desnou, která turisty vyveze k výchozím trasám po hřebenech Jeseníků a k cestě k přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, přímo do útrob elektrárny se však zatím lidé nedostanou. 

„Poslední exkurze byly v říjnu 2020. Vzhledem k tomu, že elektrárna Dlouhé stráně je součástí kritické infrastruktury státu, platí u nás přísnější pravidla než například v muzeích nebo zámcích. Termín obnovení exkurzí proto zatím nebyl stanoven, rozhodneme se až podle dalšího vývoje epidemické situace,“ uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Na Červenohorském sedle se lyžuje

Vlek na modré sjezdovce na Červenohorském sedle se rozjel v pondělí v 09:00. „Je to recese. Když minulý týden zaznělo od pana ministra Havlíčka, že od 10. května se spustí vleky a lanovky ve ski areálech, tak jsem si řekl, že by v tom byl čert, abychom si jeden den oficiálně nezalyžovali. Zda to bude jen dnes, uvidíme, záležet to bude na zájmu,“ řekl v pondělí vedoucí střediska Martin Dubský.

Na modré sjezdovce je stále dostatek sněhu, leží ho tam kolem třiceti centimetrů, i když kvůli vysokým teplotám už roztává. „Lyžovat se na něm ale určitě dá, leží po celé šířce sjezdovky, takže je to bez problémů,“ doplnil Dubský. Odhaduje, že během pondělí by mohly dorazit stovky lyžařů. Podle něj by se mohla otevřít i jiná střediska, jejich provozovatelé to však údajně už vzdali. 

„Zatím spouštět nebudeme. Plánujeme první víkend v červnu udělat otevření sezony, ale vše se bude řídit podle toho, co nám dovolí. My máme na Kopřivné ještě na některých místech po kolena sněhu, takže toho moc dělat nemůžeme,“ řekl provozní ředitel areálu v Kopřivné Luboš Švrček. Areál vyčíslil ztráty kvůli restrikcím na desítky milionů korun.  

Lanovka na Ještěd jede

V podnělí se po dlouhé době otevřela také lanovka na Ještěd. O víkendu ho navštívily stovky lidí. „Lidé sice na Ještědu jsou, ale ani zdaleka ne v takovém množství, co by mohlo být. Ve srovnání s normálním květnovým víkendem za hezkého počasí to je tak třetina. Jsme omezení uzavírkou silnice od Liberce,“ uvedla o víkendu za provozovatele hotelu a občerstvení na Ještědu Milena Lánská. Vliv na návštěvnost mělo právě i to, že ještě nebyla lanovka v provozu.

Silnice od Liberce bude uzavřená až do letních prázdnin. Cesta na Ještěd tak autem povede po objízdné trase, která je téměř dvakrát delší. 

Sjezdovky byly otevřené pouze týden v prosinci

Lyžařské areály přišly kvůli koronavirovým opatřením o celou sezonu. Otevřely se pouze na týden v druhé polovině prosince, některé z nich se nerozjely vůbec. Uzavřený provoz lanovek a vleků řada středisek nahrazovala například rolbami, které tahaly lyžaře na svah. Rolby se takto rozjely například ve středisku Kopřivná, v Hlubočkách u Olomouce nebo v Hraběšicích na Šumpersku.

Lanové dráhy byly v tuzemsku uzavřeny v souvislosti s novým vládním opatřením od konce ledna, využít je tak už nemohli ani pěší či běžkaři. Například na Kraličáku tak byla dosud nová šestisedačková lanovka v provozu pouze několik dnů.