Národní park Podyjí strádá pod náporem turistů. Chodí mimo značené trasy a parkují, kde se dá

Národní park Podyjí láká čím dál více turistů. Loni ho navštívilo asi půl milionu lidí, o sto tisíc více než v předchozím roce. Nápor návštěvníků ale správcům parku přináší starosti. Někteří turisté totiž pravidla parku nerespektují a vyráží mimo značené stezky. Problémy působí i zaparkovaná auta.

Do Národního Parku Podyjí míří turisté nejčastěji o víkendech, kdy jich přijíždějí stovky. Jejich nejoblíbenějším cílem je vinice Šobes, která je jednou z nejstarších v zemi. Denně jich přijede i čtrnáct set. Přetížená proto bývají nejen oblíbená místa, ale i cesty k nim. „Problém je parkování na okraji národního parku nebo v okolních obcích, velké množství odpadků, půdní eroze,“ řekl náměstek ředitele Národního parku Podyjí Jan Kos.

Strážci musejí zastavovat řidiče, kteří chtějí do chráněného území auty vjet nebo parkovat na nevhodných místech, třeba mezi vinicemi. Na lávku vedoucí k vinohradu musejí návštěvníci v hlavní sezoně čekat i několikaminutové fronty. „Důsledkem jsou menší tolerance mezi lidmi, větší střety pěších a cyklistů,“ dodal Kos.

Na zvýšenou koncentraci lidí doplácí i příroda, například když turisté vyšlapávají cestičky mimo vyznačené trasy, nebo když cyklisté nedodržují předepsanou rychlost v oblastech výskytu chráněných plazů. „Každoročně tady nacházíme mrtvá těla hadů. Ročně je to okolo stovky těchto zabitých zvířat,“ řekl náměstek ředitele národního parku.

Kvůli tomu, že se lidé vydávají i mimo značené cesty do nejcitlivějších míst národního parku míří do Podyjí častěji i záchranáři. Lidem musejí v nepřístupných místech pomáhat pomocí vrtulníků a lodí. 

Správci parku apelují na návštěvníky, aby při svých výletech dodržovali návštěvní řád, nejen kvůli přírodě, ale i kvůli sobě.

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Vznikl v roce 1991.