Půta pokračuje v čele Libereckého kraje, jeho Starostové mají smlouvu s Piráty a ODS

Povolební vyjednávání v Libereckém kraji skončilo a strany, které spolu chtějí v regionu příští čtyři roky vládnout, podepsaly koaliční smlouvu. Zaručuje Martinu Půtovi (SLK) třetí období v pozici hejtmana a Starostové pro Liberecký kraj zároveň budou mít v radě většinu. Zbylá křesla si rozdělí Piráti a ODS, v opozici bude SPD a také ANO.

Výsledek krajských voleb byl v Libereckém kraji nejvíce jednoznačný ze všech regionů, Starostové získali bezmála 39 procent hlasů a o jediné křeslo jim unikla většina v zastupitelstvu. Přesto je jedním z posledních, kde nová koalice podepsala smlouvu.

První úkol: zvládnout koronavirovou krizi. Pak se uvidí

Navzdory dlouhé přípravě smlouva zatím nestanoví příliš obsáhlý program nové koalice. Jako klíčový úkol pro nejbližší měsíce stanoví zvládnutí koronavirové krize. „Shodli jsme se na tom, že koncem března příštího roku projednáme úpravu programového prohlášení. To už bychom měli znát dopady pandemie koronaviru do rozpočtu kraje,“ uvedl staronový hejtman Půta.

V prvních měsících půjde krajskému vedení podle Půty hlavně o to, aby byla dostatečná kapacita lůžek ve zdravotnických zařízeních. „A samozřejmě také udržení rozsahu péče v domovech pro seniory a dalších pobytových ústavech sociální péče,“ dodal hejtman. Koalice počítá také s tím, že zahájí největší krajskou investici, totiž výstavbu nového pavilonu urgentní medicíny v Liberecké nemocnici.

Vyjednávání nevázlo na tom, že by nebylo jasné, kdo v nové radě bude. Lídr SLK Půta dal hned po volbách najevo, že kvůli průběhu předvolební kampaně nestojí o pokračování společné vlády s ANO, v radě nechtěl ani zástupce SPD, a tak oslovil zbylé dvě strany, které se do zastupitelstva dostaly.

Nakonec si Piráti a ODS rozdělí po dvou křeslech v devítičlenné radě, Starostové v ní tedy budou mít většinu. Kromě hejtmana budou mít i jeho statutárního zástupce, kterým se stane radní pro dopravu Jan Sviták. I další dva náměstci hejtmana budou z jeho vlastního hnutí – Petr Tulpa, jenž bude zároveň zodpovídat za sociální věci, a Květa Vinklátová, která bude mít na starost kulturu, cestovní ruch a památkovou péči. Oba stejně jako Půta se Svitákem zasedali i v dosavadní radě. Nováčkem mezi radními za SLK tak bude pouze radní pro hospodářský a regionální rozvoj Jiří Ulvr.

Piráti budou mít v pozici náměstka hejtmana pro ekonomiku a majetek svého lídra Zbyňka Miklíka, zodpovídat bude i za informatiku. Na životní prostředí a zemědělství bude potom dohlížet Václav Židek.

Náměstkem za ODS bude frýdlantský starosta Dan Ramzer, bude mít na starost školství. Jilemnický starosta Vladimír Richter potom získá post radního pro zdravotnictví.

Rada i zastupitelstvo zeštíhlily

V Libereckém kraji vládla od roku 2016 koalice SLK, ANO, ODS a ČSSD. Občanští i sociální demokraté měli v radě vzhledem ke slabým volebním výsledkům po jednom členovi. Za ODS v radě zasedal bývalý předseda Senátu Přemysl Sobotka, který však již pokračovat nebude. ČSSD se letos do zastupitelstva Libereckého kraje vůbec nedostala.

V zastupitelstvu Libereckého kraje usednou na ustavující schůzi zástupci pěti stran, což bylo v kraji v jeho dvacetileté historii docela obvyklé. V minulém období bylo v zastupitelstvu sedm frakcí, což bylo dosavadní maximum. Nejméně stran bylo v krajském zastupitelstvu mezi lety 2004 a 2008 – pouze čtyři.

Starostové pro Liberecký kraj se do zastupitelstva poprvé dostali v roce 2008, od roku 2012 vždy vyhráli. Hnutí je samostatné, je ale úzce napojeno na celostátní Starosty a nezávislé. Zakládající předseda SLK Jan Farský je nyní prvním místopředsedou STAN; Martin Půta se v minulosti stal dokonce předsedou celostátního hnutí, ale v souvislosti s obviněním v kauze krajských zakázek – v níž byl nepravomocně soudem osvobozen – se z vrcholné politiky stáhl a vrátil se do SLK. Například při složitých koaličních vyjednáváních po minulých sněmovních volbách ale figuroval ve vyjednávacím týmu STAN. Ve štábu STAN také Půta čekal na zveřejnění výsledků letošních krajských voleb.