Vinaři na Břeclavsku zkoušejí plašit špačky zeleným paprskem

Vinaři ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku testují speciální světelný laser, který má ochránit vinice před špačky. Zařízení se otáčí okolo své osy a nepřetržitě vysílá zelený paprsek, kterého se ptáci bojí. Vinaři mohou přístroj ovládat na dálku mobilním telefonem.

Laser, který zkoušejí ve Velkých Bílovicích, pomáhá v okolních zemích plašit ptáky například na letištích. „To zařízení bylo vyvinuto v Holandsku, kde se i vyrábí. Je to laserový paprsek, který nám vytváří nebo promítá zelený objekt na vinice. Špaček vnímá právě ten samotný bod, je to pro něj něco neznámého, vnímá to možná jako oko dravce a toho paprsku se bojí,“ řekl Václav Frolich ze společnosti BS vinařské potřeby.

Paprsek rotuje v nepravidelných trasách mezi jednotlivými řádky. Důležitá je i samotná zelená barva. Podle vývojářů vidí ptáci spektrum barev jinak. A přesně tento zelený odstín by je měl zastrašit nejvíc.

Novinka je to i pro ornitology

Pro ornitology je takový způsob plašení novinkou, nemohu prý proto říct, jestli může ptákům škodit. „Záleží na frekvenci a intenzitě světla. Každopádně je lepší ptáky plašit než střílet,“ řekl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Zkušenost s laserovým plašičem nemá ani předseda jihomoravské pobočky společnosti Jan Sychra. „Světlo může plašit a stresovat i jiné ptáky, což by nebylo dobré například v době hnízdění, ale na podzim ten problém není,“ podotkl.

Parametry jako vzdálenost, intenzita a přesná trajektorie paprsku nastavuje vinař na mobilním telefonu. „Velkou předností tohoto plašiče je to, že nevydává žádný zvuk, je tichý, pokrývá velkou plochu, je šetrný k životnímu prostředí a v našem případě je napájen solárními panely,“ popsal Frolich.

Špačci jsou chytří, nedají se snadno obelstít

„Není jednoduché řešení, které by fungovalo. Špačci jsou to chytrá zvířata, když zjistí, že se jim nic nestane, tak se plašiče přestanou bát,“ upozornil Zděněk Vermouzek. Vinaři plašení laserem vidí nadějně.

„Poslední informaci, co mám, tak je z Polska, kde v minulém roce měli ztrátu ve vinicích na hektar až čtyřicet jedna procent, což je docela hodně. V tomto roce za použití tohoto plašiče se ztráta snížila na nějakých dvanáct procent,“ řekl Václav Frolich.

Odradit může vinaře snad jenom cena, která se včetně panelů pohybuje kolem dvou set padesáti tisíc, což je mnohonásobně víc, než by zaplatili například za plynová děla. Na hodnocení úspěšnosti nového zařízení je ale podle nich ještě brzy.