Volby mohou být referendem o zlínské nemocnici, uvedli zastupitelé. Chtějí, aby hejtman odložil podpis smlouvy

Dvě desítky zastupitelů Zlínského kraje vyzvaly hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL), aby nepodepisoval smlouvu s vybraným projektantem nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Pod prohlášením jsou podepsáni nejen opoziční zastupitelé za ČSSD, KSČM, Svobodné a Soukromníky, ale i koaličního ANO, které už dříve mělo k projektu nemocnice výhrady.

Krajští radní minulý týden schválili dodavatele projektové dokumentace na nemocnici. Vítězem zakázky je sdružení „Nová nemocnice - Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun.

Dvěma desítkám zastupitelů se ale rozhodnutí rady jen měsíc před krajskými volbami nelíbí. Vyzývají proto hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, aby odložil rozhodnutí a podpis smlouvy o dílo se zhotovitelem, který by měl vypracovat projektovou dokumentaci nové krajské nemocnice, do doby ustavení nového vedení Zlínského kraje po říjnových volbách.

„S vysokou pravděpodobností se dá předpokládat, že krajské volby se stanou referendem o projektu nové nemocnice a nově vzešlá reprezentace může mít na věc zcela odlišný názor,“ uvedli zastupitelé v prohlášení. Chtějí, aby hejtman do konce svého mandátu jednal zdrženlivě a nečinil žádné kroky či závazky, které by v budoucnosti mohly způsobit škody. 

Projektem se znovu zabývá antimonopolní úřad

Zakázkou na projekt nové nemocnice se navíc zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a dokud definitivně nerozhodne, není podle zastupitelů možné smlouvu s dodavatelem podepsat.

Antimonopolní úřad už dříve rozhodl o tom, že soutěž je v pořádku, na přelomu července a srpna ale obdržel rozklad proti prvostupňovému rozhodnutí. O rozkladu by měl rozhodnout do tří měsíců. Proti podmínkám v zadávacím řízení soutěže podala námitku společnost JIKA-CZ z Hradce Králové, která poté také podala rozklad.

Krajské zastupitelstvo opětovně schválilo stavbu nemocnice těsnou většinou v květnu. Podle hejtmana Jiřího Čunka by měla stát osm miliard korun. Projekt podporují lidovci a STAN, hlasovali pro něj také někteří členové ODS i opozice, ruku pro něj však nezvedli zastupitelé za ANO a většina opozice.

Odpůrci projektu poukazují na nejasnosti ve financování, podle některých kritiků by nemocnice nakonec mohla stát mnohem více. Nelíbí se jim ani to, že kraj nenechal vypracovat stejně obsáhlou studii jako v případě nové nemocnice také pro variantu, která by ověřila původně plánovanou rekonstrukci a dostavbu v areálu současné zlínské nemocnice. Podle hejtmana je výhodnější postavit novou nemocnici než rekonstruovat původní areál.