Tragédie Antonius a Kleopatra i muzikál Grand Hotel zahájí sezonu v Městském divadle Brno

Městské divadlo Brno zahajuje sezonu (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Brno zahajuje novou sezonu odloženou premiérou milostné tragédie Williama Shakespeara Antonius a Kleopatra. Na sousední scéně pak tento týden diváci uvidí českou premiéru broadwayského muzikálu Grand Hotel. Návštěvníci divadla však musejí počítat s omezeními. Na představeních pro více než sto lidí si budou muset nasadit roušku, kapacita sálů bude navíc omezena na pět set míst.

Příběh římského vojevůdce a královny Egypta pojal Shakespeare jako komorní drama vášnivé cizoložné lásky v kulisách velkého světa, a zároveň jako oslavu lidskosti a výsměch samolibé moci. Nejen kostýmy chce nová inscenace podtrhnout fakt, že dilema rozum nebo cit a povinnost nebo slast řeší jak hrdinové antických dějin, tak ti současní, a že válečné konflikty se rodí pořád ze stejných pohnutek.

„Jsou to obvykle rozhodnutí jednotlivých osob, které se cítí být ohrožené nebo po něčem toužící, a díky těm svým osobním přáním, tužbám jsou ochotni vehnat davy do válečných orgií,“ řekl režisér a ředitel divadla Stanislav Moša.

Shakespeare potřetí

Moša se v krátké době potřetí vrací k shakespearovské látce, naváže na úspěšné inscenace Benátského kupce a Krále Leara. Do titulních rolí obsadil Petra Gazdíka a Ivanu Vaňkovou, kteří jsou také životní partneři. „ Oni jsou ochotni pro svou lásku zapomenout na to, že mají určitou odpovědnost, a vrhnout do válečného konfliktu desetitisíce, statisíce lidí, kteří nevědí, proč se to všechno děje,“ popsal Moša.

Hity, které dobyly Broadway

Zatímco na činoherní scéně svádí postavy boj o moc nad Římem a Egyptem, na sousední hudební se diváci ocitnou v Berlíně roku 1928 a sledují osobní příběhy několika hostů a zaměstnanců tamního grandhotelu. „Je to alegorie na život. Velmi krásně na malém prostoru ukazuje příběh šesti, sedmi lidí, kteří zastupují nás jako společnost. My jako diváci vidíme postavy se trápit, vidíme je se zamilovávat, vidíme jejich touhy, ať už naplněné nebo nenaplněné,“ vysvětlil režisér inscenace Stano Slovák.

Diváci se mohou těšit na plnokrevný swing v podání živé kapely a řadu hitů, které dobyly Broadway.