Obléct se umí každý, nastrojit se je kumšt. Tetičky na Kyjovsku vědí, jak na to

Tradice nošení krojů (zdroj: ČT24)

Jak kroj ušít, správně nosit a pečovat o něj, sepisovala Ludmila Krátká dvanáct let. Vznikla tak kniha nazvaná „Tetičko, ušijte mně kroj“ plná rad a zajímavostí doplněná víc než pětistovkou fotografií. Tak ucelenou publikaci u nás zatím nikdo nevydal.

Poprvé si Ludmila Krátká z Vlkoše u Kyjova oblékla kroj, když jí nebyly ani dva roky. Stejně jako tenkrát, i teď na správnost  ustrojení dohlíží její maminka Jarmila Florová. „Obléct se umí každý, ale nastrojit se, to je kumšt,“ vysvětluje.

Zkušenosti, jak správně kroj šít a nosit, se Ludmila učila od ní i dalších žen z obce a okolí. A po dvanácti letech vydala knihu.„Knížka se jmenuje ,Tetičko, ušijte mně kroj'. Tady se tetička říkalo všem. Všechny byly něčí tetičky. Všechny chodily v kroji a všechny to uměly. Všechny si ten svůj kroj dokázaly oprat, vyžehlit, naškrobit, nachystat, protože je s tím spousta práce. To, co tetičky znaly a věděly, je zapsané. Tajemství staré sto let,“ říká Ludmila.

Kniha „Tetičko, ušijte mně kroj“
Zdroj: ČT24

Šití krojů není řemeslo, ale láska

Šití krojů podle paní Krátké není řemeslo, kterým by se člověk uživil, ale spíš práce, ke které musí přistupovat s láskou.

Kniha podle ní nemá sloužit jako nudná učebnice. „Nechci jen radit budoucím švadlenkám, jak co ušít a co a jak udělat, aby to bylo dobré. Když otevřete knížku, mělo by to být, jako byste přišli na návštěvu za tetičkou Antonií, Josefou, Helenkou nebo jinou tetičkou, která hodně ví a zná a vždy umí poradit, jak to s krojem udělat,“ dodává.

I drobnost dokáže prozradit vesnici

Na Moravě existují desítky různých krojů. Popsat každý kroj jednotlivě, každou jeho součást, by byla práce na dlouhá léta. Každý kroj je podle autorky knihy jedinečný právě tím, že se odlišuje maličkostmi. „Třeba jen způsob vázání šátku prozradí, z jaké jsou vesnice. Snad mi to přespolní odpustí, že jsem se věnovala právě jen své srdeční záležitosti, a tím je severokyjovský kroj,“ uvedla v předmluvě knihy.

Na jihu Moravy hrají stále kroje významnou roli. „Do poloviny 19. století byly běžnou součástí života. Ženy jsou v tomto tradičnější. A s těmi nejstaršími nositelkami tradic v krojích se můžeme ještě dnes v obcích potkat,“ říká etnoložka Alena Křížová. V současné době se na jihu Moravy nosí kroje především při oslavách, svátcích a slavnostních příležitostech.