Do uzavřených obcí na Olomoucku dorazily tisíce roušek. Krajské město neuzavřeme, tvrdí hejtman

Do uzavřených oblastí na Litovelsku a Uničovsku doručil Olomoucký kraj pět tisíc roušek, které jsou určené primárně pro sociální služby. Během úterý by měly do měst a obcí v karanténě dorazit další tisícovky ochranných pomůcek, kromě roušek například i 1300 respirátorů. Hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) zároveň vyvrátil fámy o tom, že se chystá i uzavření stotisícové Olomouce. Hygienici v pondělí uzavřeli i Kynice na Havlíčkobrodsku, evidují tam šest nakažených.

V Olomouckém kraji hygienici v úterý ráno evidovali 38 potvrzených nákaz koronavirem. V uzavřené lokalitě Uničovska a Litovelska je dohromady 31 nakažených, osmnáct přímo v Uničově. Čtyři lidé jsou hospitalizovaní na infekčním oddělení v prostějovské nemocnici.

Olomouckému kraji se už v pondělí podařilo zajistit pět tisíc roušek, které už byly distribuovány do sociálních služeb v uzavřené oblasti Litovelska a Uničovska. „Dnes tam distribuujeme dalších pět tisíc roušek, které dostanou správní obvody obcí s rozšířenou působností. Dostanou ještě tři sta litrů dezinfekce, a dokonce i 1300 respirátorů,“ řekl hejtman. 

Město Uničov, které má asi třináct tisíc obyvatel, na svém twitterovém účtu napsalo, že aktuálně probíhá distribuce respirátorů a dalších ochranných pomůcek do jednotlivých obchodů a dalších provozoven.

Roušek je i tak málo, tvrdí starosta Litovle

Starosta zhruba desetitisícové Litovle Viktor Kouhout (nestr.) však tvrdí, že roušky stále chybí. „Ve městě vznikly aktivity občanů, kteří doma šijí, a nabídky jsou i od dalších dobrovolníků z republiky. Lidé si roušky opatřují, ale není jich dostatek, o respirátorech vůbec nemluvím. Až dojdou, budou preventivně dodány těm, kteří mají největší kontakt s lidmi,“ řekl. 

Hejtman Okleštěk ubezpečil, že kraj dělá vše pro to, aby celou oblast co nejvíce zabezpečil tak, aby byl možný chod všech úřadů, ale i obchodů s potravinami. Respirátory by měly mít prodavačky a pokladní. 

Uzavřené obce v Olomouckém kraji
Zdroj: ČT24

Problémy se zásobováním zaznamenal v pondělí například Uničov, do města nebyl vpuštěn řidič s dodávkou potravin, protože neměl respirátor. „Obrátili jsme se na všechny dodavatele s tím, že když chtějí zásobovat tu oblast, aby měli ochranné pomůcky,“ uvedl hejtman s tím, že policie, která kolem uzavřené oblasti hlídkuje, dostane od kraje ochranné pomůcky a v případě potřeby jimi vybaví řidiče, aby bylo zásobování zajištěno. 

Pomáhají střední školy i univerzita

Podle hejtmana je nyní nejdůležitější ochránit zejména seniory, například v domovech důchodců. Jde nejen o roušky, ale i o zajištění dostatku pracovníků. „V tuto chvíli máme dostatečně pokrytý personál, v případě potřeby bychom přecházeli na víkendový provoz,“ doplnil Okleštěk.

Zaměstnance kraj přidal na seznam lidí, kteří s ochrannými pomůckami mohou dojíždět do práce i z neuzavřených oblastí. 

Kraj spolupracuje i s Univerzitou Palackého v Olomouci, která vytvořila seznam studentů v uzavřené lokalitě. Ti mohou v případě potřeby v domovech seniorů pomáhat. Hejtmanství také oslovilo střední školy v sociální oblasti, které by měly zajistit studenty posledních ročníků.

Hejtman: Olomouc neuzavřeme

Mezi lidmi v Olomouckém kraji se během dne šířila informace, že hygiena chystá uzavření i celé Olomouce. To hejtman Okleštěk důrazně odmítl. „To je to, čemu se říká fake news. Lidé viděli, že se staví stan u Vojenské nemocnice Olomouc, viděli, že armáda je v akci, a já jsem řekl, že to uzavřené území je propojené s celým regionem, tak možná si to někdo takto vymodeloval,“ řekl. 

Žádné další zavírání měst a obcí u nás není v plánu. Musel by tam být extrémně velký výskyt, abychom tuto problematiku řešili. Není se čeho bát.
Ladislav Okleštěk
hejtman Olomouckého kraje

Unex omezuje výrobu

Kvůli uzavření města Uničov nedorazila do práce drtivá většina zaměstnanců strojírensko-metalurgické společnosti Unex. Firma tak v úterý výrazně omezila provoz a v následujících dnech se rozhodne o dalším postupu. Unex v Uničově zaměstnává celkem 1140 lidí.

„Vedení Unexu rozhodlo o tom, že výroba bude v úterý pokračovat v omezeném režimu. Do práce by se měli dostavit všichni zaměstnanci, kteří bydlí uvnitř uzavřené oblasti a nejsou v karanténě, nemocní a nepečují o nezletilé dítě,“ uvedl mluvčí Unexu Boris Keka. 

Na omezení výroby přistoupila i farma v Novém Dvoře u Litovle, která zastavila provoz své mlékárny. Majitelé podniku se nyní snaží zajistit dodávky krmiva. „Mlékárnu jsme zastavili, protože výrobky dodáváme do olomouckého Globusu a do Prahy. Nesehnali jsme řidiče, který by to mohl od nás vyvézt,“ uvedl farmář Václav Osička. 

V Kynicích už je šest nakažených

Kromě Litovelska a Uničovska hygienici v pondělí uzavřeli i obec Kynice na Havlíčkobrodsku, ve které žije 90 lidí. V úterý tam hygienická stanice evidovala šest nakažených koronavirem, což je oproti pondělí nárůst o další dva případy. Obyvatelé obce se nakazili zřejmě na oslavě MDŽ 7. března.

Tým zdravotníků ze Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina v úterý v Kynicích odebral vzorky pro testy na koronavirus 41 lidem. „Odebraný biologický materiál zdravotníci transportovali do jihlavské nemocnice, odkud bude následně odeslán do příslušné Národní referenční laboratoře,“ řekl mluvčí záchranářů Petr Janáček. 

Zastupitelé Kraje Vysočina v úterý jednohlasně schválili uvolnění padesáti milionů korun z rozpočtové rezervy na další opatření proti šíření koronaviru. Peníze poslouží na nákup ochranných pomůcek a dalších opatření. O jejich čerpání bude rozhodovat hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD), který je předsedou bezpečnostní rady kraje. „Vyúčtování každé koruny z tohoto schváleného rozpočtového opatření bude následně předloženo na vědomí krajskému zastupitelstvu,“ uvedl.