Cyklostezku z Kroměříže do Kvasic uzavřelo kácení. Zbaví ji stromů napadených houbou

Frekventovanou cyklostezku z Kvasic do Kroměříže ve středu uzavřelo kácení stromů. Trasou, která navazuje na cyklostezku kolem Baťova kanálu, lidé neprojedou do 15. prosince. Stromy dělníci káceli už minulý rok poté, co se na cestu zřítil sedmdesátiletý jasan.

„Kvůli bezpečnosti a zdraví uživatelů cyklostezky je bohužel nutné ji uzavřít. Těžba stejně jako loni probíhá již po cyklistické sezoně. Občanům se přesto za omezení omlouváme,“ uvedl kroměřížský starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Lesy ČR na místě kácejí stromy, které jsou ve špatném stavu. „Nyní potřebuje odtěžit zdravotně závadné a nebezpečné stromy v blízkosti cyklostezky,“ uvedl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Jsou většinou napadené houbovými chorobami způsobujícími vývraty. Lesy ČR kácí i v kroměřížské části Trávník.

Napadené stromy jsou dlouhodobou hrozbou

Podle Hanzala by kolem cyklostezky měl vzniknout pruh, v němž by neměly růst vysoké stromy, aby potenciálně neohrožovaly cyklisty a chodce. Radnice uzavřela cyklostezku z Trávnických zahrádek do Kvasic poprvé loni v lednu, otevřela ji na začátku dubna. Na přelomu srpna a září byla kvůli kácení nebezpečných stromů znovu na několik dnů uzavřena. Další kácení stromů se u cyklostezky uskutečnilo loni na podzim.

Kroměřížská radnice otevřela cyklostezku do Kvasic v roce 2010. Je dlouhá přes pět kilometrů, její výstavba stála téměř 30 milionů korun. Navazuje na frekventovanou cyklostezku vedoucí podél Baťova kanálu. Využívají ji nejen rekreační cyklisté a in-line bruslaři, ale také lidé z okolních obcí k cestám do práce.