Jedna uzavírka vedle druhé ochromily Jihlavu. Na dlouhou objízdnou trasu se řidičům nechce

Studio 6: Dopravní komplikace v Jihlavě (zdroj: ČT24)

Neobvyklé množství aut ucpalo v pondělí dopoledne Jiráskovu ulici v Jihlavě, která navazuje na dálniční přivaděč. Není divu, celý týden se tudy bude jezdit nejenom k D1 a směrem na Havlíčkův Brod, ale i na Pelhřimov. Uzavřena je kvůli rekonstrukci Žižkova ulice – tedy pelhřimovská výpadovka – a zároveň i Vrchlického ulice, která by jinak byla vhodnou objízdnou trasou.

Křižovatka ulic Žižkova a Rantířovská bude uzavřena celý týden, tedy od 11. do 17. listopadu. „Jedná se o úplně poslední stavební akci u Ústředního hřbitova, prosím tedy řidiče o trpělivost. Až se to dokončí, tak bude celé okolí křižovatky nové, hotové a plynule průjezdné,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Laštovička (ODS).

Uzavírka v Žižkově ulici znamená, že nelze odjet přímou trasou z centra Jihlavy směrem na Pelhřimov, případně Horní Cerekev. Nejkratší objízdná trasa, která by vedla po Vrchlického ulici, je přitom řidičům k ničemu, protože tato ulice je uzavřena také. Oprava vozovky před nemocnicí začala o víkendu a potrvá do soboty.

Události v regionech: Dopravní komplikace v Jihlavě (zdroj: ČT24)

Podle Petra Laštovičky nebyl souběh oprav obou křižovatek plánovaný, ale město se nakonec rozhodlo využít nabídky zhotovitele, že rekonstrukci křižovatky v Žižkově ulici dokončí s předstihem oproti plánu. Prapůvodně naopak měla být rekonstrukce dávno hotová, jenomže zhotovitel zkrachoval a práce nedokončil. „Touto křižovatkou projíždíme už rok a půl po staveništi,“ poznamenal náměstek.

  • Městské hromadné dopravy se uzavírka v Žižkově zatím netýká. Od středy ale bude.
  • Výluka bude na lince 3, která neobslouží zastávky Lipová, Horní Kosov, Rantířovská, Za Prachárnou a P+R Žižkova.

Oficiální objízdná trasa vede dlouhým obloukem, řidiči by měli z jihlavského centra odjet po Znojemnské ulici na jih – až ke křižovatce s obchvatem města. Po něm se potom mají vrátit na sever a sjet na pelhřimovskou silnici.

Existuje přitom i rychlejší trasa – po Jiráskově ulici na severozápad a dále po obchvatu ze severu. Radnice zdůvodnila vyhlášení zdlouhavé objížďky po Znojemské snahou oddělit auta směřující na Pelhřimov od těch, kdo chtějí na dálnici, a těch, kdo objíždějí uzavírku ve Vrchlického ulici.

Uzavírky ulic v Jihlavě
Zdroj: ČT24/Magistrát města Jihlavy

Pondělní ranní špička ale ukázala, že to nepomohlo. Po Znojemské objížděl uzavírku málokdo, zato v Jiráskově ulici se tvořily kolony. I po opadnutí největšího náporu zůstal velmi hustý provoz před křižovatkou s Hamerníkovou ulicí. Mnoho aut navíc i přes veškeré značení jelo po Žižkově, a pak se muselo vracet.