Na Vlastu Chramostovou vzpomínali i v Brně, kde se narodila, studovala a získala první angažmá

S Vlastou Chramostovou se loučila také veřejnost a herečtí kolegové v rodném Brně. Lidé na herečku vzpomínali zapálením svíček a položením květin ve dvoraně Městského divadla Brno, kde mohli vyjádřit soustrast také v kondolenční knize.

První divadelní krůčky udělala Vlasta Chramostová na konzervatoři v rodném Brně, které často označovala za svůj domov. „Studovala zde v roce 1941 až 1945, tedy v období nacistické okupace,“ řekl ředitel konzervatoře Pavel Maňásek. A jako studentka čtvrtého ročníku získala v Brně i první angažmá.

Umělecký start ve Svobodném divadle

V premiéře inscenace Nezvalovy Manon Lescaut režiséra Milana Páska vystoupila v roli Modesty v dnešním Městském divadle Brno, které tenkrát neslo název Svobodné divadlo.

„Mně se jeví tento její umělecký start v onom Svobodném divadle jako něco, čím ji sudičky obdarovaly pro celý její život. Žít a pracovat svobodně ve svobodě, a když to nebude možné, tedy za svobodu všemi prostředky bojovat,“ uvedl ředitel Městského dovadla Brno Stanislav Moša.

Herečka pak v Brně působila v letech 1946 až 1950. Účinkovala ve třech desítkách inscenací. K významným rolím patřila Sofoklova Antigona, Jana z Arku ve hře Svatá Jana od George Bernarda Shawa a Nevěsta v Krvavé svatbě od Federika Garcíi Lorky.

„Vzdáváme poctu statečné a mimořádné ženě. Mrzí mne, že se jako významná představitelka disidentu nedožila 30. výročí sametové revoluce,“ poznamenala primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Vedení Janáčkovy akademie múzických umění loni v prosinci udělilo Vlastě Chramostové čestný doktorát. „To, že se nevzdala svých morálních a občanských postojů i za cenu toho, že jí bylo postupně znemožněno hrát divadlo, svědčí o jejím charakteru. Jak jsem ji znal, tak ona neměla pravděpodobně jinou cestu,“ řekl rektor JAMU Petr Oslzlý. Podle něj byla Vlasta Chramostová uměleckým a etickým vzorem nejen pro mladé adepty herectví.