Hádky kolem šéfky náchodské nemocnice. Birke rezignoval na post krajského zastupitele

Birke rezignoval na post krajského zastupitele (zdroj: ČT24)

Poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) v pondělí rezignoval na místo zastupitele Královéhradeckého kraje. Nelíbí se mu, že jím kritizovaná ředitelka náchodské nemocnice Ivana Urešová se má příští rok stát předsedkyní představenstva celého Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. V této souvislosti kritizoval náměstka pro zdravotnictví Aleše Cabicara (TOP 09). Koalice tvořená ČSSD, ODS, Koalicí pro Královéhradecký kraj, koalicí Starostů a Východočechů a TOP 09 však podle Birkeho bude pokračovat.

„Považuji postup náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara za nezodpovědný v rámci celého kraje,“ uvedl Birke. Cabicar se podle něj rozhodl zdravotnictví řídit zcela sám bez jakékoliv snahy o hledání kompromisu v rámci koalice. „Měl by proto plně nést zodpovědnost za důsledky svého přístupu a neochoty najít kompromis,“ uvedl Birke. 

Ten nedávno navrhoval odvolání Urešové z funkce ředitelky náchodské nemocnice. Kromě Birkeho žádali odvolání ředitelky náchodské nemocnice také občanští a sociální demokraté. „Paní ředitelka naši podporu lékařů nemá. Nemocnice je nebezpečná pro pacienty a nepřátelská pro personál,“ tvrdí primář endoskopie Zdeněk Papík. Sama ředitelka Urešová rozhovory před kamerou vytrvale odmítá.

Podle Cabicara se ale naopak osvědčila: „Paní ředitelka se velmi osvědčila při stabilizaci nejsložitější části krajského zdravotnictví – nemocnice v Náchodě. Z tohoto důvodu ji bude svěřena odpovědnost za síť všech krajských nemocnic,“ uvedl už dříve Cabicar.

S tím ovšem Birke nesouhlasí: „Nemocnice je manažersky a lidsky v rozkladu, což se neřešilo. Rozhodnutí Aleše Cabicara je plivnutím do tváře sestrám, lékařům a pacientům nemocnice. Na tom se nechci podílet.“

Jmenování Urešové do čela zdravotnického holdingu oznámil Cabicar 23. září. Ten samý den vzali krajští radní na vědomí personální změny ve vedení krajského zdravotnictví. Zároveň členové rady jednomyslně potvrdili gesční odpovědnost a pravomoc náměstka Cabicara v oblasti zdravotnictví s tím, že se zdrží jakéhokoli zasahování do výběru a jmenování nového ředitele nemocnice Náchod. Ta by měla mít nového šéfa během října.

Cabicar podle svých slov postupuje zodpovědně, což podle něj dokládá i to, že rada kraje s jeho návrhy vyjádřila jednoznačný souhlas. Urešové se ve svém vyjádření zastal: „Jako manažerka zdravotnických zařízení má své nesporné kvality, pomáhá nám stabilizovat naše zdravotnická zařízení. A že se kraj snaží vytvořit prostor pro využití jejích kvalit, je naprosto logické právě proto, že mám zodpovědnost,“ řekl Cabicar.

K nařčení, že nehledá kompromis, Cabicar uvedl, že změny bude muset ještě schválit dozorčí rada holdingu, v níž mají zastoupení všechny koaliční strany. „Těžko to lze interpretovat tak, že by si Cabicar dělal, co chtěl,“ dodal radní. 

Pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje spadají nemocnice v Jičíně, Trutnově, Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem. Vlastníkem holdingu je Královéhradecký kraj. Loni nemocnice snížily souhrnnou ztrátu na zhruba 30 milionů korun z předloňského minusu 69,6 milionu. Dotace nemocnicím z krajského rozpočtu loni činila 236 milionů korun a meziročně se zvýšila o 46 milionů korun. Letos má dotace vzrůst dokonce na 280 milionů korun.