Reprodukce Gottova obrazu nebo Kodetova olejomalba. Finanční úřad v Břeclavi dražil zabavený majetek

Dražba zabavených obrazů v Břeclavi (zdroj: ČT24)

Za stovky tisíc korun se v úterý na Finančním úřadě v Břeclavi vydražily obrazy známých umělců. Exekutoři je zabavili neplatiči daní. Mezi uměleckými díly byla třeba reprodukce obrazu Karla Gotta nebo olejomalba Kristiána Kodeta. Takové kousky draží finanční správa velmi ojediněle, většinou chce udat auta nebo nemovitosti.

V obrazovou galerii se proměnila jedna z místností finančního úřadu v Břeclavi. O pestrobarevná díla se soupeřilo ve vedlejší dražební místnosti. Zatímco třeba cena Kodetovy olejomalby vzrostla asi jen o třetinu, u vzácné reprodukce obrazu Karla Gotta zvítězil až víc než desetinásobek vyvolávací částky.

Všech devět děl si nakonec odnesl Jindřich Robek, na místě za ně dal v hotovosti přes dvě stě osmdesát tisíc korun. „Já si myslím, že cena je v pořádku. Ta celá sbírka byla vydražena hlavně z toho důvodu, aby se to pověsilo tam, kde to viselo,“ řekl vítěz dražby Jindřich Robek.

Původní majitel obrazů dlužil státu na daních miliony. Proto mu je exekutoři zabavili. „Exekuce movitých věcí je až úplně poslední a krajní krok, správce daně se vždycky snaží vyjednávat s dlužníkem. Někdy je to exekuce pro deset tisíc, někdy pro deset milionů, záleží jak daleko to dlužník nebo podnikatel nechá zajít,“ vysvětlil zástupce ředitele Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj David Stančík.

Na finančních úřadech v Jihomoravském kraji šlo letos už o padesátou pátou dražbu. Nejčastěji jde o automobily nebo nemovitosti. Například skladové budovy ve Znojmě se v březnu vydražily za tři a tři čtvrtě milionu. V celé republice šlo letos zatím o třetí nejvyšší výnos. Za ten se potom splatí dluhy i organizace celé dražby.