Brněnské Kino Art slaví sto let. Po dlouhé rekonstrukci přivítá první diváky

Po více než dvouleté pauze se legendární brněnské Kino Art opět vrátilo do původní funkcionalistické budovy. Termín dokončení její rekonstrukce se několikrát posunoval, ve stěnách bylo více azbestu, než stavební firma počítala, uvnitř pak byla ještě staticky narušená stěna. Rekonstrukce se kvůli tomu prodražila o osm milionů korun.

Zrekonstruovaná budova dostala novou zateplenou fasádu, okna i dveře, toalety, bezbariérový přístup i klimatizovaný malý sál. Změnami prošlo také předsálí s pokladnou a kavárna. Většina ze čtyřiadvacetimilionové investice do rekonstrukce kina ale není na první pohled vidět. Šla totiž doslova do stěn budovy. „Aby se jí prodloužila životnost a mohlo zde dále fungovat kino,“ vysvětlil vedoucí Kina Art Milan Šimánek.

Název kina se za sto let několikrát změnil

Budova se otevřela poprvé přesně před sto lety jako Jugendkino zaměřené na mládež. Uměleckou tvorbu začalo hrát mezi válkami. Tehdy ale pokusy odlišit se zkrachovaly. „Bylo to malé kino a poměrně blízko centra. Potřebovalo proto nabídnout něco jiného než velká premiérová kina v centru. Ale podle výsledků návštěvnosti se to příliš nedařilo,“ řekl filmový historik Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Pavel Skopal.

  • 1919 Jugendkino
    1948 Kino náročného diváka
    1950 Studio a kino mladých
    1990 Kino Art

Sto let, sto filmů

Na artovou tradici kino naváže, první promítání už je vyprodané. „Lidí zvědavých na to, jak teď kino vypadá, je hodně,“ řekl Milan Šimánek. Stoleté výročí oslaví Art stohodinovým filmovým maratonem pod heslem „Art je zpět, buďte s námi nároční“. Ten začíná v pátek v deset hodin večer a potrvá nonstop až do nedělní půlnoci. Přináší filmové hity jako Avengers: Infinity War, klasiky, jako je Kouř nebo Casablanca, filmy pro děti i ty nejděsivější horory.

O Velkém kině ve Zlíně rozhodne soutěžní dialog

Už tři a půl roku se nepromítají filmy ve Velkém kině ve Zlíně. Známá baťovská stavba je kvůli havarijnímu stavu uzavřena. Statik tam lidi nepustí, kvůli korozi nosné konstrukce, vadným svarům a přetížené střeše. Naději na nápravu hledají zastupitelé v netradiční formě soutěže architektů, v takzvaném soutěžním dialogu. Ten jim umožní více ovlivňovat budoucí podobu jedné z nejznámějších staveb Zlína. V dialogu soupeří šest týmů, své návrhy opakovaně představují porotě. Dialog potrvá přibližně jeden rok.

Absence Velkého kina je pro Zlín ztrátou. Jeho tvar krabice od bot je součástí jedinečné baťovské funkcionalistické architektury. Památkáři chrání i výjimečnou elevaci sálu pro tisícovku diváků. Zavřené kino je třeba zásadním problémem pro dětský filmový festival. Krajské město nicméně bez biografu nezůstalo. Loni do šesti sálů multiplexu přišlo na filmy tři sta padesát tisíc diváků. Velké kino, to ale byla značka Zlína s výjimečnou tradicí.