Dosud bezejmenná ulička v Brně dostala jméno po významném matematikovi Gödelovi

Mezi ulicí Pekařskou a Husovou najdou lidé v centru Brna nově i uličku Kurta Gödela. Významný logik a matematik se v Brně na počátku minulého století narodil. Zemřel v roce 1978 v Princetonu v USA, kde se intenzivně věnoval také filozofii a fyzice pod vlivem svého blízkého přítele Alberta Einsteina.

Rodák z Brna Kurt Gödel dokázal, že ani v matematice není nic definitivního, a obohatil Einsteinovu teorii relativity svými myšlenkami o cestování zpátky v čase. Mezi veřejností v Česku ale není příliš známý. V Brně ho připomínala u jeho rodného domu v Pekařské ulici doposud jen pamětní deska. Teď přibyla i nově pojmenovaná ulička.

Uliční desku odhalili primátorka Markéta Vaňková (ODS), ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek, starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS) a zástupci Společnosti Kurta Gödela. „Pojmenováním uličky po Kurtu Gödelovi se Hvězdárna a planetárium Brno snaží zapomenutého brněnského rodáka zviditelnit,“ vysvětlil Jiří Dušek.

Myšlenka pojmenovat dříve bezejmennou uličku vznikla před více než rokem. Magistrát města Brna schválil její pojmenování v červnu. „Těší mě, že jsme vzdali hold dalšímu z významných brněnských rodáků a jednomu z nejvlivnějších myslitelů 20. století, geniálnímu matematikovi a logikovi Kurtu Gödelovi,“ řekla v červnu primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní si ale budou muset dát pozor školáci, protože zatímco Ulička Václava Havla se píše s verzálou U, ulička Kurta Gödela s malým u.

Gödel a Einstein se vzájemně doplňovali

Kurt Gödel se v Brně narodil a vyrůstal, poté se v roce 1924 s rodiči odstěhoval do Vídně. Tam začal navštěvovat univerzitu, nejdříve se chtěl věnovat fyzice, ale nakonec ho nadchla matematika a logika.

Matematika byla tehdy podle Jiřího Duška považována za uzavřenou vědu. Kurt Gödel, který léta působil kromě jiných na Princetonské univerzitě, však svými tvrzeními dokázal, že se dá stále rozvíjet. „Dokonce se říká, že třeba Albert Einstein si vybral Princeton jako své působiště, aby si s Gödelem mohl povídat,“ podotkl Dušek.

Matematik rakouského původu, který se stal jedním z nejvýznamnějších logiků všech dob. Významné jsou i jeho příspěvky ve fyzice a ve filozofii matematiky.

Narodil se v Brně, kde navštěvoval evangelickou základní školu a druhé německé reálné gymnázium. Zhoršující se politická situace, schylující se ke 2. světové válce, ho vyhnala z Evropy do Ameriky, kam natrvalo odjel s manželkou Adele rok po svatbě v roce 1940.

Jako docent a později profesor na Institutu pokročilých studií na Princetonu se intenzivně věnoval filozofii a fyzice pod vlivem svého blízkého přítele Alberta Einsteina.

Kurt Gödel v roce 1925
Zdroj: archiv rodiny Kurta Gödela

Gödelovy úvahy se staly základem programovacích jazyků

Jeho úvahy o matematice a logice se později staly jakýmsi základem programovacích jazyků. „Snažíme se popularizovat významné osobnosti vědy a techniky, které v Brně působily. Pojmenováním uličky po významném matematikovi to nekončí, na podzim se Brňané mohou těšit na mapu, která ukáže, kde Kurt Gödel působil nebo čemu se věnoval,“ vysvětlil ředitel hvězdárny.

V polovině ledna příštího roku bude v Brně mezinárodní konference u příležitosti výročí matematikova úmrtí. Na konferenci se sejdou logikové z celého světa a budou diskutovat nejen o odkazu Kurta Gödela, ale i o logice jako takové.