Firma ze Zlína dostala pokutu za provoz kotelny bez povolení

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila společnosti AM Interiér ze Zlína pokutu sto tisíc korun. Inspektoři zjistili, že firma ve svém závodě provozovala plynovou kotelnu bez povolení krajského úřadu. Firma navíc nezajistila měření emisí těkavých organických látek produkovaných z lakovny dřevěných povrchů a emisí z dřevovýroby.

Provozování kotelny bez příslušného povolení odhalili inspektoři při kontrole letos v únoru. „Kotelna fungovala bez povolení od ledna 2015, tedy více než čtyři roky, což považujeme za velmi dlouhou dobu a velmi závažné porušení zákona,“ řekl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Tomáš Augustin.

Předseda představenstva pokutované firmy Antonín Malúš řekl, že firma v minulosti vyměnila původní kotel za nový, který měl pouze zhruba třetinový výkon. „Požádali jsme krajský úřad o povolení, chtěli však doložit i další doklady, což se neudělalo. V té době jsme byli v insolvenci, nezúřadovalo se to,“ vysvětlil Antonín Malúš, podle kterého se o věc měl zajímat insolvenční správce.

Podle vedení firmy chyboval vedoucí výroby

Inspektoři dále zjistili, že firma nezajistila v zákonem stanoveném intervalu tří let měření emisí těkavých organických látek produkovaných z lakovny dřevěných povrchů. „Poslední dokladovatelné měření na výduších z lakovny bylo provedeno v roce 2012. V roce 2015 ani v roce 2018 provedeno nebylo,“ řekl Tomáš Augustin. Podle Antonína Malúše povinnost zanedbal tehdejší vedoucí výroby, který však už ve společnosti nepracuje.

Za třetí výrazný přestupek firmy považuje inspekce i neměření emisí tuhých znečišťujících látek z dřevovýroby. I o to se měla společnost starat každé tři roky. „Inspektoři však zjistili, že od roku 2013 provedeno nebylo,“ řekla zástupkyně mluvčí inspekce Jana Jandová. Kromě toho firma podle ČIŽP za kalendářní roky 2015 až 2017 nezpracovala a nezaslala do integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností údaje ze souhrnné provozní evidence lakovny, dřevovýroby a kotelny.