Cyklistický závod Okolo jižních Čech se letos nepojede. Policie závodníky nepustila na silnice I. tříd

Události v regionech: Zrušení závodu Okolo jižních Čech (zdroj: ČT24)

Mezinárodní etapový závod  v silniční cyklistice Okolo jižních Čech se letos nepojede. Organizátor musel letošní osmý ročník nejdelšího českého etapového závodu zrušit. Důvodem je to, že policie zakázala cyklistům vjezd na silnice I. třídy. Problém se přitom v krátké době opakuje už podruhé.

Úspěšný cyklista Martin Boubal jel závod Okolo jižních Čech třikrát a chystal se jej zúčastnit i letos. „Je to zařazené do Euro Tour nebo evropské scény, takže lidé tady na jihu Čech mohli vidět tu největší špičku, co v Evropě je,“ uvedl sportovec. 

Závod měl začít v jindřichohradeckém sportovním areálu 5. září. Loni se na start postavilo 150 závodníků z celkem patnácti zemí světa. Přípravy na letošní ročník úspěšné sportovní akce se ale zastavily. Policie totiž nepovolila vjezd na silnice první třídy.

„Je to velmi nebezpečné – pro cyklisty i pro další účastníky tohoto závodu,“ zdůvodnil rozhodnutí policie její mluvčí Milan Bajcura. Podle policie by navíc vedení tras přes rušné silnice způsobilo i dlouhé kolony. To by znamenalo zdržení mnoha lidí, kteří se závodem nemají nic společného. 

Organizátoři argumenty policie ale odmítají. „My omezíme dopravu na těch silnicích na patnáct minut. Všechno se to děje, nebo dělo za asistence policie. (…) Nechápu, že je vůbec možné, že nám ten závod takhle zruší,“ uvedl ředitel závodu Jan Hájek. „Pro mě jako pro pořadatele je to rok práce v niveč, hrozné zklamání,“ dodal.

Organizátoři nezískali povolení už podruhé

Závod se měl konat opět těsně před mistrovstvím světa, kdy jezdci na jihu Čech tradičně ladí formu. Akce jim tak na konci sezony bude chybět. „Dá se to nahradit, ale takhle dobrým a kvalitním závodem určitě ne,“ řekl Martin Boubal. 

Problém se přitom opakuje už podruhé. Okolo jižních Čech se rušilo na poslední chvíli také v roce 2016, kdy organizátoři nezískali povolení na části trasy.