Počítejte s uzavírkami, léto bude složité, zní od silničářů z Olomouckého kraje

Další problémy v dopravě čekají v letním období na řidiče v Olomouckém kraji. Dělníci budou pracovat na opravě několika úseků dálnic a silnic druhé a třetí třídy. I nadále bude komplikovaná jízda centrem Olomouce, kde pokračuje stavba nového mostu v Komenského ulici. Očekává se také zhoršení situace v Prostějově v Plumlovské ulici.

Největší problémy pravděpodobně způsobí práce na dálnicích. Například na dálnici D35 mezi Nasobůrkami a Palonínem u Litovle na Olomoucku začaly v květnu práce na opravě vozovky, které potrvají až do podzimu. Doprava je v tomto úseku omezena částečně. 

Podle Ředitelství silnic a dálnic budou problémy až do konce letních prázdnin také na dálnici D46 u Olšan u Prostějova. Tam se rovněž pracuje jenom v jednom jízdním pruhu, ale dálnice mezi Olomoucí a Prostějovem je velmi vytížená, a tak se i v tomto úseku často tvoří kolony. 

Práce zahájil i Olomoucký kraj

Hned několik úseků na silnicích druhé a třetí třídy realizuje i Olomoucký kraj. Do poloviny července bude úplně uzavřena silnice ze Štarnova do Štěpánova a Benátek na Olomoucku. „V tomto úseku se provádí sanace krajů silnice a nové konstrukční vrstvy za 21 milionů korun,“ řekla mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Dalších 222 milionů korun zaplatí Správa silnic Olomouckého kraje za opravu komunikace spojující Žerotín a Šternberk na Olomoucku. Podle Knajblové jde o kompletní opravu silnice včetně úseků v obcích Žerotín, Hnojice, Lužice a Šternberk. Termín ukončení je podzim příštího roku. 

Jízdu centrem Olomouce ztěžuje stavba mostu

Problémů se zatím nezbaví ani centrum Olomouce, kde se už druhým rokem staví nový most přes řeku Moravu v centru města. Práce v Komenského ulici probíhají v rámci realizace protipovodňových opatření. Most U Bristolu by měl být hotový do konce roku. 

Jenže ani potom se situace v centru Olomouce neuklidní, protože po skončení prací dělníci zbourají vedlejší most na Masarykově třídě. I v tomto případě by měly práce probíhat zhruba dva roky, budou však o něco komplikovanější, protože po tomto mostě jezdí tramvaje. Kvůli zachování MHD se tak zřejmě bude most bourat a stavět vždy po polovinách. 

Kompletní uzavírka Plumlovské i problémy na Přerovsku

V srpnu kraj zahájí další opravy v Plumlovské ulici v Prostějově, kde se pracuje už delší dobu, tentokrát navíc dojde i na úplnou uzavírku. V Mohelnici na Šumpersku se bude až do konce srpna pracovat u tamního nádraží a celé léto potrvá uzavírka i v nedaleké Libině. 

Na zlepšení v dopravě si zatím musí počkat i v Přerově, kde bude zhruba do poloviny července uzavřena silnice u Penzionu Labuť. Na konci měsíce pak začne oprava silnice z Trnávky do Dolního újezdu na Přerovsku. Kraj opravuje také silnici v Lipníku nad Bečvou od rozcestí Přední Mlýn až do Týna nad Bečvou. 

Olomoucký kraj má ve správě více než tři tisíce kilometrů silnic druhé a třetí třídy, které postupně opravuje. Podle odborníků by jejich rekonstrukce mohla stát až dvacet miliard korun. Kraj do rekonstrukce a údržby silnic v předchozích letech ročně s pomocí státních dotací investoval asi miliardu.