Pohádkový Kinematovlak vyrazil na cestu po dvanácti městech. První zastávku má v Mikulově

Barevné vagony Kinematovlaku se vydaly už po šestnácté na svou pouť po českých a moravských městech. Jako první mohly kino na kolejích navštívit děti v Mikulově. Kinematovlak je jednou z doprovodných akcí Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

V každém z dvanácti měst, které Kinematovlak navštíví, bude pro děti promítat známé večerníčky a krátké pohádky. „Dopolední projekce jsou určeny především dětem z mateřských škol a prvních stupňů základních škol, odpoledne jsou věnována široké veřejnosti,“ řekla ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

Z Mikulova poputuje vlak dále do Znojma, rakouského Retzu, Kolína, Kutné Hory, Mladé Boleslavi, Nymburku a Brandýsa nad Labem. Na Moravě budou jeho zastávky v Olomouci, Přerově, Kroměříži a svoji cestu skončí pohádkový vlak ve Zlíně v době konání filmového festivalu.

14. května úterý Mikulov
15. května středa Mikulov
16. května čtvrtek Znojmo
17. května pátek Retz (Rakousko)
20. května pondělí Kolín
21. května úterý Kutná Hora
22. května středa Mladá Boleslav hlavní nádraží
23. května čtvrtek Nymburk hl. nádraží
24. května pátek Brandýs nad Labem
27. května pondělí Olomouc hl. nádraží
28. května úterý Přerov
29. května středa Kroměříž
30. května čtvrtek Zlín

Promítání v Kinematovlaku
Zdroj: ČT24

„Vlak má tři vozy. Jeden je filmový s kinosálem, druhý hrací s hernou a třetí historický s výstavou o železnicích,“ popsala Jarmila Záhorová. V historickém voze návštěvníci uvidí, jak to kdysi na železnici vypadalo, a nahlédnou také do historie měst, kterými Kinematovlak projíždí.

Kinematovlak je společným projektem Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně a Českých drah. 59. Zlín Film Festival ve Zlíně začíná 24. května. Letos představí přes dvě stě osmdesát snímků a zaměří se především na cestovatele.