Místo kravína společenský sál nebo stavební pozemky. Obce na jihu Moravy se zbavují zemědělských brownfieldů

Města a obce na jihu Moravy se pustily do přeměny bývalých areálů zemědělských družstev. Například v Žabčicích na Brněnsku přestavěli budovu družstva na knihovnu, v Mouřínově na Vyškovsku zase chtějí na místě kravína stavět rodinné domy. Někde můžou pomoct i dotace na regeneraci brownfieldů, které bude rozdělovat agentura CzechInvest.

Na jihu Moravy je zhruba sto padesát brownfieldů a většinu z nich tvoří právě areály bývalých zemědělských družstev. Čtyřhektarový areál bývalého zemědělského družstva s několika halami a kravínem chátrá už téměř dvacet let i v Mouřínově na Vyškovsku. Před rokem areál koupila obec a řeší, co dál.

Velmi reálnou možností je demolice budov a příprava pozemků pro stavbu rodinných domů. „Aby se nám v obci trochu zvedla populace. Nějaké pozemky máme, ale většinou na špatných místech. Areál bývalého družstva nám připadá lepší,“ řekl starosta Mouřínova Vladislav Horák (nestr.) Radnice už za torza hal zaplatila třináct milionů korun, ale hodily by se další peníze. 

S dědictvím po zemědělských družstvech navíc musí naložit stovky dalších obcí na jihu Moravy. Agentura CzechInvest teď chystá dotační program na likvidaci brownfieldů : „Ve výzvě, která bude otevřená přibližně v polovině dubna, je na regeneraci brownfieldů určeno zhruba sto milionů korun. Jde o lokality v Moravskoslezském, Karlovarském, Ústeckém kraji, některé vybrané lokality v Jihomoravském a Zlínském kraji,“ řekl Pavel Chovanec z CzechInvestu.

Někde už si poradili sami

Některé obce už si nevábnými pozůstatky zemědělských družstev poradily samy. Například v Žabčicích nedaleko Brna zbourali původní družstevní kancelářskou budovu. „Postavili jsme tady knihovnu, vedle je archiv, nahoře klubovna pro naše spolky,“ řekl starosta Žabčic Vladimír Šmerda (ODS). 

S podobným záměrem k opravě přistoupili i v Kuřimském Jestřabí na Tišnovsku a po pěti letech prací chystají kolaudaci společenského centra. „Bude sloužit spolkům, dětem, místním, ale i přespolním,“ řekl starosta Kuřimského Jestřabí Petr Tomek ( nestr.).