Desítky hasičů z Pardubického kraje jsou kvůli spalničkám v karanténě

Události v regionech: Téměř 80 hasičů se na Pardubicku kvůli spalničkám ocitlo v izolaci (zdroj: ČT24)

Kvůli spalničkám je v karanténě 75 hasičů z Pardubického kraje. S nakaženým člověkem byli na školení. Činnost sboru ale podle mluvčí hasičů Venduly Horákové ohrožená není. Jenom v Pardubickém kraji spalničkami od začátku letošního roku onemocnělo zhruba padesát lidí.

„Nejedná se pouze o výjezdové hasiče, v karanténě jsou i civilní zaměstnanci. Stav je možné přirovnat k červenci a srpnu, kdy je část zaměstnanců na dovolených,“ popsala Horáková, která se v karanténě ocitla také.

Hasiči se s nakaženým setkali na školení. To, že má školitel spalničky, se ukázalo, až když u něj nemoc propukla. Na setkání byl v pořádku. Karanténa hasičům skončí příští pondělí nebo úterý, dodala Horáková. Školení před několika dny absolvovaly celkem dvě stovky lidí z tamního hasičského sboru. V preventivní karanténě se ocitli ti zaměstnanci, u kterých nebyl zjištěn dostatek protilátek.

Spalničkami už letos v České republice onemocnělo 298 lidí. Za týden přibylo dalších 67 případů, nejvíc nemocných je v Praze, Moravskoslezském kraji, na východě Čech a na Plzeňsku. Odborníci epidemii v Česku spojují s poklesem proočkovanosti spojeným zejména s odmítáním očkování ze strany rodičů.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které mohou provázet závažné komplikace. Například chřipka je nakažlivá méně. Karanténa trvá 21 dní.

V Pardubickém kraji, který od začátku roku eviduje přibližně padesát případů spalniček, onemocněla například i zaměstnankyně Českého rozhlasu Pardubice. Pět jeho pracovníků je v karanténě, protože neměli v krvi dost protilátek a hrozí riziko, že onemocní. V izolaci jsou kvůli spalničkám také někteří zaměstnanci svitavské nemocnice.