V Břeclavi se rozpadla koalice. ANO chce vést město s Mladými a neklidnými

Břeclavská koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL a hnutí Pro region se rozpadla. Zastupitelé za ANO vypověděli koaliční smlouvu a chtějí novou koalici s vítězem podzimních komunálních voleb, sdružením Mladí a neklidní. Jako důvod ANO uvedlo nesoulad mezi koaličními stranami.

V budoucí koalici by kromě Mladých a neklidných a hnutí ANO měli být lidovci a Společně pro Břeclav. V zastupitelstvu mají čtrnáct hlasů ze sedmadvaceti, což je stejný počet hlasů, jaký měla koalice dosavadní.

„Na podzim jsme se stali vítězi voleb. Lidé v nás vložili důvěru a my ji teď hodláme naplnit. Umožnil nám to rozpad současné koalice,“ řekl předseda Mladých a neklidných Jakub Matuška.

Starostou Břeclavi by se měl stát dosavadní místostarosta za ANO Svatopluk Pěček, prvním místostarostou Jakub Matuška za Mladé a neklidné a místostarostou zůstane Richard Zemánek za KDU-ČSL.

„Nastavili jsme si základní principy jednání. Patří mezi ně jednomyslnost při personálním obsazování postů, každý z partnerů bude mít právo veta, chceme jinak pracovat s veřejností a zahrnout opozici do fungování města,“ popsal Matuška.

Sociální demokraty vypovězení smlouvy překvapilo

Dosavadního místostarostu Břeclavi Jaroslava Válku (ČSSD) vypovězení koaliční smlouvy hnutím ANO překvapilo. Členové koalice se to podle něj dozvěděli v pondělí večer na jednání. „Kolegové z ANO nám předali dokument, že vystupují z koalice,“ uvedl Válka.

Zástupci ANO nesouhlasili například s prioritami v oblasti investic, vadil jim přílišný důraz na sociální oblast. Hlavním důvodem odchodu z koalice byl podle místostarosty za ANO Svatopluka Pěčka ale tlak členské základny. „Místní sněm nám uložil, abychom vypověděli koaliční smlouvu. Již dříve nás členové kritizovali, že jsme po volbách uzavřeli koaliční smlouvu překotně a nejednali s vítězem voleb, i když se naše předvolební programy hodně prolínaly,“ řekl Pěček.

„Rozhodně jsem žádné signály o blížícím se konci koalice nezaznamenal. Koaliční smlouvu jsme plnili. Pokud bude chtít nové vedení seškrtat sociální program, z opoziční lavice jim rozhodně nedám nic zadarmo,“ dodal Jaroslav Válka.

V Břeclavi se dostalo do zastupitelstva všech devět kandidujících subjektů. Šest mandátů mají vítězní Mladí a neklidní, pět hnutí Pro region, čtyři ANO, tři ČSSD, po dvou mandátech má KDU-ČSL, KSČM, Naše Břeclav a uskupení ODS, TOP 09 a Svobodní společně pro Břeclav. Jedno místo získala SPD. 

Starosta: Nechci za sebou prásknout dveřmi

Změnu ve vedení města musí schválit zastupitelstvo. Mimořádné středeční zasedání ale dosavadní starosta Pavel Dominik (Pro region) dopoledne zrušil. „Konzultovali jsme to i na ministerstvu vnitra. Nemám důvod být k nim vstřícný, řádné zasedání zastupitelstva je naplánované na 20. února, což mi poskytne čas, abych si uspořádal osobní a jiné věci,“ řekl Dominik.

„Nechci za sebou prásknout dveřmi. Jsem ochoten novému starostovi předat věci, o kterých zatím nic neví, ale nebudu mu to vysvětlovat ve středu v noci,“ podotkl starosta.

Ještě v úterý odpoledne se situace znovu změnila. „Proběhla ještě další vyjednávání, konkrétnější nebudu. A dohodli jsme se, že já zasedání rušit nebudu a proběhne tak, jak bylo naplánováno,“ potvrdil Pavel Dominik.