Smlouva o prodeji pozemků u Pasohlávek je podepsaná. Čínské lázně tam mají vyrůst do sedmi let

Zástupci firmy Thermal Pasohlávky, kterou vlastní kraj, a obec Pasohlávky podepsali s čínskými partnery ze společnosti RiseSun smlouvy na prodej pozemků skoro za 380 milionů bez DPH. U Pasohlávek by na nich měly vzniknout lázně za více než miliardu korun. Hotové mají být do sedmi let. Kraj tam zároveň postaví menší léčebný ústav.

Jednání s Číňany ohledně lázní začal kraj už v minulém volebním období pod vládou ČSSD a KDU-ČSL. Nové vedení v čele s hnutím ANO pak zvažovalo dvě varianty, a to vznik společného podniku a pak následná stavba, nebo prodej pozemků investorovi. Nakonec dostala přednost druhá možnost.

„Pro nás je to krok dopředu. Čekají nás další důležité kroky a těžká práce,“ řekl generální ředitel RiseSun Sü Ťie. Podle něj je podpis smlouvy završením dvou let práce. Dodal, že firmu nyní čeká získávání stavebních povolení a dokončení všech detailů. Dál chce spolupracovat s Jihomoravským krajem a Pasohlávkami.

Podle předsedy představenstva Thermalu Pasohlávky Martina Itterheima společnost RiseSun uhradila peníze za pozemek a složila také 100 milionů korun jako bankovní záruku na to, že v místě postaví domluvený lázeňský komplex. „Společnost se zavázala podle kupní smlouvy, že do sedmi let zprovozní lázeňské centrum. Do tří let má mít územní rozhodnutí, do pět let stavební povolení a do sedmi let kolaudační rozhodnutí,“ řekl.

Jak dodal, Thermal Pasohlávky z lokality neodchází. Zůstane mu tam pozemek pro léčebný ústav. „Zároveň máme v majetku veškeré sítě a komunikace, takže budeme intenzivně spolupracovat,“ vysvětlil Itterheim. Letos chce získat stavební povolení na menší léčebný ústav, který nebude součástí čínské investice. Začít stavět by se mělo podle Martina Itterheima příští rok.