Kusy tanků měly nelegálně mířit i do zahraničí. Státní zástupkyně žádá pro obžalované podmínky

Tresty v rozmezí 15 až 20 měsíců vězení podmíněně navrhla soudu státní zástupkyně pro trojici obžalovaných, kteří se měli dopustit nelegálních obchodů s vojenskou technikou. Součásti armádní výstroje a výzbroje mířily také do zahraničí. V portfoliu obchodníků byly například díly pro tanky a bojová vozidla pěchoty.

Obžalovaní zodpovědnost za obchody odmítají. „Podle svých slov netušili, že se podílejí na vývozu armádních součástek do Polska bez licence nebo povolení,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka.

Soud rozhoduje v kauze údajně nelegálního prodeje součástek pro tanky a bojová vozidla pěchoty už potřetí. „Soud musí podle pokynů odvolacího Vrchního soudu v Olomouci upřesnit, co se stalo a jak vývoz do Polska proběhl,“ dodal Jiří Loučka s tím, že podle státní zástupkyně se všichni tři obžalovaní do obchodování s vojenským materiálem aktivně zapojili.

Souzení prý nevěděli, že jde o vojenský materiál

Podle státní zástupkyně jim muselo být jasné, že firma Milana a Jaromíra
Schneiderových, kteří obchody zprostředkovali, nemá ani povolení, natož licenci pro vývoz do zahraničí. „Součástky pro tanky a bojová vozidla pěchoty Schneiderovi nakoupili na Ukrajině, převezli je do Česka a pak je prodali do Polska,“ doplnil Jiří Loučka.

Za tyto činy už Schneiderovi dostali podmínky, zákaz podnikání a peněžité tresty. A podmínky navrhla žalobkyně v závěrečné řeči u soudu také pro tři obžalované, kteří měli se Schneidrovými spolupracovat. Souzení však odmítají, že by věděli, že jde o vojenský materiál. Předpokládali, že obchody jsou legální.

Podle státní zástupkyně je ale mimo jiné usvědčují odposlechy a výpovědi svědků. Rozsudek zazní začátkem března.