Ve Starém Městě mají netradiční betlém. Zvířata v životní velikosti vznikla z kovového šrotu

Betlém v Kovozoo ve Starém Městě (zdroj: ČT24)

Unikátní betlém je nově k vidění v Kovozoo ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Na ploše šedesáti metrů čtverečních ho tvoří osm lidských postav, anděl a jedenáct soch zvířat v životní velikosti.

Ze starého šrotu vzniká umělecké dílo v ceně padesát až sto tisíc korun za kus. Hodnota pro tvůrce je ale nevyčíslitelná. „Pro nás to má spíš tu hodnotu, že u toho trávíme volný čas a snažíme se odpad, který by jinak skončil v hutích, využít ještě tímto způsobem,“ řekl ředitel firmy, ve které zvířata z kovového šrotu vznikají, Bronislav Janeček.

Vyrobit jedno zvíře trvá v průměru sto třicet hodin. Rekordmanem je velbloud Ajša. Tomu svářeči věnovali šest set hodin práce. Každý přírůstek do Kovozoo, stejně tak i do betléma, se rodí v takzvané porodnici kovových zvířat, která je přímo ve firmě.

K výrobě se dají použít klíče nebo stará motyka

„Většinou víme, co chceme vyrobit, pak chvilku trvá, než vymyslíme, z čeho to chceme vyrobit. Pak zase chvíli trvá, než se nashromáždí materiál a započneme samotnou výrobu,“ popsal zrod nového zvířete Janeček. K výrobě se dá použít téměř cokoliv kovového – pilový kotouč, kladka, klíče nebo stará motyka.

„Náš betlém jsme doplnili krásnými dřevěnými sochami, které vyřezal náš kolega Patrik Vinkler,“ doplnila mluvčí Kovozoo Martina Juřenová. Betlém je možné navštívit od soboty prvního prosince až do třetího února.

  • Vznikla v dubnu 2012 a nachází se v zrekonstruovaném areálu bývalého cukrovaru ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Návštěvníci v ní mohou vidět mnoho zvířat v životní velikosti vyrobených z kovového odpadu. V současné době má Kovozoo více než 250 zvířat a stále se rozrůstá.