Umělci opouštějí ateliéry ve Zbrojovce. Musejí ustoupit kancelářím a bytům

Umělci ve Zbrojovce (zdroj: ČT24)

Umělci, kteří si pronajímají prostory v areálu brněnské Zbrojovky, budou muset své dílny a ateliéry opustit. Majitel areálu postupně bourá haly, na jejich místě vyroste nová čtvrť s obchody, byty a kancelářemi. Umělcům ale slíbil náhradní prostory, do kterých by se měli do konce roku přestěhovat.

V minulosti se v areálu brněnské Zbrojovky vyráběly zbraně, automobily a motory. V posledních letech zde našli útočiště umělci. Nyní ale čeká Zbrojovku zásadní proměna: vznikne zde nová městská čtvrť. Někteří současní nájemníci proto musí areál opustit. Jsou mezi nimi i výtvarníci, kteří zde mají ateliéry.

Zbrojovka se promítla i do tvorby umělců

Jedna z chátrajících hal Zbrojovky je útočištěm umělců už víc než deset let, za tu dobu se stala jejich druhým domovem a promítla se i do jejich tvorby; jak vizuálně, tak materiálně. „Je tady spousta materiálu, který se dá recyklovat. Vytvářím například objekty z oken hal, které se bourají,“ říká sochař Ondřej Mácha.

Výtvarník David Možný si zase chválí prostory, které jsou podle něj ideální pro pořádání výstav. „Vyrobil jsem labyrint z žaluzií, pak jsem v prostoru galerie vytvořil stěny, skrz které musel člověk projít, aby se dostal na konec galerie,“ popisuje.

Posledních šest statečných vydrželo

Ještě před několika lety bylo v hale živo, konaly se tam koncerty a hrálo se divadlo. Tyto doby už připomíná jen výzdoba na stěnách, která vznikla při jedné z akcí. Plánované bourání haly většinu umělců odradilo a raději odešli jinam. Do poslední chvíle jich tu vydrželo jen šest.

„Chodba pokračovala, pak se bouralo, pak nás tady zase zazdili a teď zase pokračuje bourání,“ popisuje David Možný nelehký život výtvarníků ve Zbrojovce. V ateliérech raději ani nesundávají kabát a bez termosky a rychlovarné konvice se neobejdou.

Toho, že přijdou ze dne na den o střechu nad hlavou, se ale umělci bát nemusí, majitel areálu jim nabídl náhradní prostory. Přestěhují se do nich do konce roku.