Jihomoravská záchranka bude mít novou ředitelku. Chce zlepšit především vztahy se zaměstnanci

Jihomoravští záchranáři budou mít od ledna nové vedení. Radní kraje jmenovali do funkce ředitelky dosavadní náměstkyni Hanu Albrechtovou. Milan Klusák po víc než devíti letech v čele záchranné služby odchází do důchodu. Jeho nástupkyně teď chce hlavně zlepšit vztahy mezi managementem a některými zaměstnanci.

Po výběrovém řízení Hanu Albrechtovou radě ke jmenování navrhla jedenáctičlenná odborná komise, v níž mimo jiné zasedli tři ředitelé záchranných služeb z jiných regionů.

„Byla bych moc ráda, kdyby se situace, co se interpersonálních vztahů týče, uklidnila. Pro řadové zaměstnance se nic nezmění, chtěla bych navázat na koncepci a rozvoj záchranky tak, jak je nastaven,“ řekla nová ředitelka ZZS JMK Hana Albrechtová.

Stávková pohotovost trvá dodnes

Dosavadní ředitel záchranky Milan Klusák půjde na konci roku do důchodu. Klusákův odchod požadovali odboráři, kteří v létě před dvěma lety vyhlásili stávkovou pohotovost. Trvá do dneška. Na práci záchranářů a zajišťování péče nemá vliv. Odboráři požadavek zdůvodnili přehnanou kontrolou, úbytkem lékařů i celých posádek.

Kraj chtěl vyřešit spory v záchrance pomocí takzvaného mediátora, jehož úkolem je smířit znesvářené strany. Po jeho působení v záchrance tam kraj ještě na rok poslal odbornou firmu Mita Thor International (MTI). Ta zjistila, že spory měly letitou historii, zároveň ale chválila stav záchranky s novými výjezdovými stanovišti a jeden z nejmodernějších vozových parků. Firma ale odhalila právě problémy s komunikací mezi vedením a některými zaměstnanci.