Lidé ve Zlíně poprvé rozhodnou, na jaké projekty půjde pět milionů z rozpočtu. V Brně hlasují už podruhé

Obyvatelé Zlína poprvé ve veřejném hlasování rozhodnou, jaké projekty na vylepšení města má jeho nové vedení podpořit. Projekt, ve kterém občané návrhy podávali, se jmenuje Tvoříme Zlín; ve veřejném hlasování teď rozhodnou o tom, které se uskuteční. V Brně už zkušenosti s participativním rozpočtem mají. Hlasování v jeho druhém ročníku končí o půlnoci.

Podněty na zlepšení k soubě poutal univerzitní park v centru města, když se sešly hned tři různé návrhy, jak toto místo proměnit. Dalo by se zde například grilovat nebo relaxovat v pohodlných sítích, případně procvičit myšlení i paže s obřími šachovými figurkami. Rostislav Zapletal před Památníkem Tomáše Bati navrhl dřevěné terasy, které nabídnou návštěvníkům a studentům nejen posezení s výhledem, ale také zdroj pitné vody a internetu.

„Funkcionalismus, ale zároveň komunistická minulost. Kontrast mezi kvalitou místní architektury mi vždycky vadil. Proto jsem snil o tom, že budu jednou části města vylepšovat,“ řekl Rostislav Zapletal.

Vyhlídka z Baťova mrakodrapu nepostoupila

O splnění jeho snu rozhodnou do 2. prosince občané. Mají na výběr celkem z dvaceti sedmi návrhů. K nejoriginálnějším návrhům původně patřila i prosklená adrenalinová vyhlídka z Baťova mrakodrapu. Do hlasování však nepostoupila, protože památkově chráněná budova nepatří městu, ale kraji.

Mezi vítězné projekty rozdělí Zlín pět milionů korun. Veškeré podrobné informace o návrzích, které postoupily do hlasování, jsou umístěny na webových stránkách projektu a zároveň tam mohou lidé také hlasovat. Vyjádřit se mohou pro i proti. „Ovšem je nutné dodat, že pro udělení hlasu záporného je zapotřebí nejprve hlasy dva kladné,“ vysvětlila koordinátorka projektu Tvoříme Zlín Kamila Gamalová.

V Brně se některé projekty dostaly do problémů

V Brně už zkušenosti s participativním rozpočtem mají a v jeho druhém ročníku mohou lidé hlasovat už jen do čtvrteční půlnoci. Každý úspěšný zájemce může získat až tři miliony na nápady, kterými chce nějakým způsobem proměnit město.

Realizace některých projektů z loňského ročníku se ale neobešla bez problémů. Například do skateparku v Tuřanech je zatím zákaz vstupu. „Provoz byl přerušen, především z toho důvodu, že skate park v zimě není udržován a ten druhý důvod je, že stavební úřad obdržel podání žádosti o odstranění stavby,“ řekl starosta Tuřan Radomír Vondra (STAN). 

Město proto chystá změny, které by podobným problémům měly zabránit. „Plánujeme, že většina projektů, nebo minimálně velká část, bude realizována z úrovně kanceláře participace. Měli bychom mít dostatečné personální zajištění, proto abychom ty realizace mohli řešit sami a vyhnout se právě těm problémům, které nastaly,“ vysvětlil náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný (Piráti).

Lidé chtějí informační tabule a zlepšení kvality vody

Nápadů, které mohou město v příštím roce proměnit, mají letos Brňané na výběr třiašedesát. Lidé pro ně mohou hlasovat na webu

Zatím se na prvních místech hlasování drží projekty na umístění informačních tabulí s odjezdy hromadné dopravy v podchodu před hlavním nádražím, zlepšení pitné vodu v celém Brně nebo vybudování mládežnické klubovny pod Bílou horou v Židenicích. V hlasování zatím většinou zvítězily větší projekty. Aby i ty malé měly šanci, vedení města chce příští rok hlasování rozdělit do dvou kategorií podle ceny projektů.