Děti v mateřské škole v Radvanicích dýchají špatný vzduch. Jako by denně vykouřily tři cigarety, míní experti

Špatné ovzduší na Ostravsku přispívá k tomu, že se hůř dýchá dětem i uvnitř mateřských škol. Když nastane smogová situace, škodliviny se totiž dostanou i přes zavřená okna. Aktuální kvalitu vzduchu v říjnu v několika školách v Ostravě a okolí zjišťovali v rámci výzkumného projektu zástupci vybraných organizací.

Nejvíce prachu naměřili v Mateřské škole v Ostravě-Radvanicích a Vratimově. „Když nemůžeme ven za smogové situace, vůbec nám nepomáhá, že máme zavřená okna, protože 70 procent škodlivin pronikne i přes ně do tříd. Děti nedýchají tak kvalitní vzduch, jak by měly, a neprospívá to jejich zdraví,“ sdělila ředitelka MŠ Ukrajinská Adéla Mikesková.

Situace trápí pana Nikolu Cariće už řadu let. Spolu s kolegy se rozhodl pomoci právě  předškolákům. „Vyvinuli jsme měřicí zařízení, které v průběhu října měřilo hodnoty prachových částic ve 20 školkách na Ostravsku,“ uvedl spoluautor projektu Nikola Carić s tím, že velmi znepokojující byly výsledky měření v MŠ v Radvanicích.

„Nejhůře se dětem dýchalo 19. října. Kolikrát jsme se dostali až na hodnoty kolem 200 mikrogramů prachových částic, což je velmi výrazné překročení,“ dodal. To podle odborníků znamená, že za čas strávený ve školce tu každé dítě „vykouřilo“ v přepočtu tři cigarety.

Autoři projektu se na základě naměřených dat rozhodli deseti školkám, ve kterých byly koncentrace polétavého prachu nejvyšší, věnovat čističku vzduchu. Podle expertů je natolik výkonná, že poměrně brzy vyčistí i prostor o zhruba 120 metrech čtverečních.

Moravskoslezský kraj má špatnou kvalitu ovzduší dlouhodobě a nejhorší v Česku. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Maximální povolený počet překročení imisního limitu pro polétavý prach je přitom stanoven na 35 dní v roce.

Nejhorší situace bývá v ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice, kde byl například imisní limit pro polétavý prach v roce 2016 překonán v 89 dnech. Obdobně jako Radvanice na tom byly také Věřňovice, které jsou součástí Dolní Lutyně na Karvinsku.

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se aktuálně zlepšily

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se po přechodném zhoršení zlepšily. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší už na řadě míst klesly pod imisní limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Také podle aktuálních hodinových koncentrací už meteorologové situaci na většině míst hodnotí jako dobrou či uspokojivou. Nejvyšší průměrné denní koncentrace polétavého prachu ve středu dopoledne vykazovala stanice Třinec-Kosmos na Frýdecko-Místecku, a to 72,5 mikrogramu na metr krychlový.

Zhoršená situace panuje také v okolí měřicí stanice Opava-Kateřinky, kde se dopolední koncentrace prachu (PM10) dostaly na úroveň 57,5 mikrogramu na metr krychlový.

Ještě v pondělí byl ale na některých místech imisní limit překročen i dvojnásobně a přesahoval tak hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový. V letošní topné sezoně byla v regionu smogová situace zatím vyhlášena jednou, a to koncem října.