Pardubice povede staronový primátor Martin Charvát z ANO

Primátorem Pardubic byl v tajné volbě na ustavující schůzi nového zastupitelstva zvolen Martin Charvát (ANO). Funkci bude zastávat druhé volební období. Podpořilo ho 28 z 39 zastupitelů. Na koalici se domluvilo vítězné hnutí ANO s ODS, Sdružení pro Pardubice, ČSSD a Koalicí pro Pardubice.

„Velmi mě to těší, je to výrazně silný mandát, velmi si ho vážím,“ řekl staronový primátor a dodal: „Budeme oslovovat programovými věcmi. Jako v posledních třech letech se budeme snažit být co nejvíc transparentní, dělat co nejvíc seminářů, aby zastupitelé co v nejširší míře podporovali naše návrhy.“

Charvát neměl ve volbě žádného protikandidáta. Piráti a sdružení Pardubáci sice společně navrhli Karla Haase (ODS), ten však nominaci odmítl. 

Zastupitelé také rozhodli, že rada města bude mít jedenáct členů, dosud jich měla devět. Ve vedení města budou kromě primátora čtyři náměstci stejně jako před čtyřmi lety. Po loňských volbách do sněmovny však na přelomu roku náměstek primátora Jan Řehounek (ANO), který se stal poslancem, na svou funkci rezignoval a po zbytek období zůstal počet náměstků na třech.

Náměstky primátora byli zvoleni Jakub Rychtecký (ČSSD) a Helena Dvořáčková (ANO), kteří tuto pozici zastávali již v předchozím období. Nováčky jsou Petr Kvaš a Jan Mazuch (ODS), Kvaš má funkci prvního náměstka zastupujícího primátora. Radními se stali Jiří Rejda (ANO), Vítězslav Štěpánek (ODS), Ludmila Ministrová a Vít Ulrych za Koalici pro Pardubice a za Sdružení pro Pardubice Tomáš Pelikán a Vladimír Martinec.

Primátor Charvát bude mít na starosti dotační politiku, projektový management, strategický plán a rozvoj města a veřejné zakázky, první náměstek Kvaš územní plánování, urbanismus a architekturu, dopravu a informační technologie. Do gesce Dvořáčkové bude spadat investiční výstavba, správa majetku města a životní prostředí, Rychtecký se bude starat o sociální politiku, zdravotnictví, školství a sport a Mazuch o ekonomiku a rozpočet, kulturu, cestovní ruch a správu kapitálových podílů společností.

Chystá se stadion a autobusový terminál

Pardubice budou podle Charváta v novém volebním období pokračovat v rozpracovaných projektech. Město chce opravit letní stadion, aby se tam dala hrát první fotbalová liga. U vlakového nádraží má vzniknout nový autobusový terminál. Duklu a vlakové nádraží má propojit lávka, což je investice Správy železniční dopravní cesty. Až ji dokončí, převede ji do majetku města.

Pardubice rovněž připravují vybudování polytechnických dílen, které dětem přiblíží exaktní obory. Na etapy radnice připravuje opravu atletického stadionu na Dukle.

„Máme před sebou spoustu dopravních projektů, inteligentní řízení křižovatek a parkování. Máme rozpracovanou opravu nadjezdu. Práce bude velmi mnoho, nesmíme zapomenout na územní plán, přípravu nového plánovacího období Evropské unie,“ řekl Charvát.

Hnutí ANO získalo ve volbách 13 mandátů z 39, druhá ODS sedm. Piráti mají pět zastupitelů, čtyři Pardubáci společně, po třech zastupitelích pak Koalice pro Pardubice tvoření TOP 09, KDU-ČSL a Nestraníky a Sdružení pro Pardubice. ČSSD a KSČM obsadily po dvou křeslech.