Nájemníci firmy Residomo si stěžují na neprodlužování nájmů. Podle společnosti jde většinou o dlužníky

Potíže nájemníků v Ostravě (zdroj: ČT24)

Společnost Residomo neprodlužuje nájemní smlouvy desítkám nájemníků v ulicích Dělnická a Skautská v Ostravě-Porubě. Podle vedení firmy se jedná ve většině případů o dlužníky nebo problémové nájemníky, kteří tak zřejmě budou muset mnohdy po více než 10 letech opustit své domovy.

Volné byty chce firma zrekonstruovat a nabídnout na trhu. Mezi těmi, kterým nebyla smlouva prodloužena, jsou ale i lidé, kteří se hájí, že s nimi nikdy žádné problémy nebyly.

To je i případ paní Dany Vadinové, která bydlí v bytě Residoma pět let. Stejně jako většina jejích sousedů nájem platí kolem 15. dne v měsíci ve chvíli, kdy jí na účet dorazí peníze, v jejím případě invalidní důchod. Splatnost nájmu ve smlouvě je ale pátého. Přestože to podle ní celých 5 let, co tady bydlí, nikomu nevadilo, nyní se může jednat o problém.

Pakliže dlouhodobě sledujeme, že dotyčný platí po termínu, ztrácí pro nás důvěryhodnost, a smlouvu obvykle neprodlužujeme, takto činíme dlouhodobě, není to nic nového.
Kateřina Piechowicz
mluvčí společnosti Residomo

Společnost Residomo její smlouvu, která platí do 31. ledna 2019, již nebude prodlužovat. Podobnou odpověď dostalo v posledních týdnech zhruba 40 rodin v lokalitě.

„Zašla jsem osobně na klientské centrum a tam mi bylo řečeno: Ano, nejste žádný dlužník, nikdy jste nedlužila, ale prostě máte ve smlouvě, že nájem se má platit třetího,“ uvedla další nájemnice bytu Residomo Zdeňka Červeňáková. 

Podle mluvčí společnosti Residomo je i několikadenní zpoždění platby za nájem důvod k tomu, aby byl nájemník ve firmě veden jako dlužník. 

Nájemníci: Jednání Residoma je účelové

Tento postoj společnosti nájemníci porubské lokality vnímají jako účelový. S nájemníky i společností Residomo jedná i porubská radnice, která je podle svého mluvčího připravena hovořit se všemi nájemníky, kteří se o své bydlení obávají.

„Minulý týden jsme dostali ještě informaci, že u společnosti Residomo došlo k interní chybě, kdy původně o neprodloužení smluv byli informováni i lidé, kteří žádné problémy nemají, nemají žádné dluhy. Byli jsme ujištěni, že tito lidé se nemusí bát a že jim nájemní smlouvy budou samozřejmě prodlouženy,“ sdělil mluvčí městského obvodu Ostrava-Poruba Martin Otipka.

V nejbližších týdnech by měla podle zjištění České televize proběhnout rovněž schůzka radnice s Residomem a také zástupců nájemníků s neziskovými organizacemi, společně by měli najít nejvhodnější řešení situace.