Podívejte se jako první. Takto se změní pražské Vítězné náměstí

Vítězné náměstí v Praze čeká výrazná proměna. Jeho středem už nebudou projíždět tramvaje, které se přesunou k obvodu náměstí. Jádro „Kulaťáku“ bude sloužit k odpočinku a obklopí ho stromy. Tuto podobu Vítězného náměstí vybrala porota složená z architektů i členů bývalé rady města. Stavební práce by měly začít do pěti let.

Jedno z nejrušnějších pražských náměstí se změní. Ze středu náměstí zmizí tramvaje a vznikne tam odpočinková zóna. Rozhodli o tom porotci architektonické soutěže, kterou zadal Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Vítězný návrh počítá s řadou dalších změn. Na náměstí se vysadí nové stromy, které se budou sbíhat do jeho středu. Pod korunami se objeví lavičky. Naopak některé ze současných stromů půjdou k zemi.

Proměna Vítězného náměstí se dotkne i řidičů. Ti budou jezdit po tzv. spirálové křižovatce, která není v Česku příliš běžná. Zadavatelé soutěže ale žádné komplikace nečekají. „Měli jsme v porotě dva dopravní inženýry a ti tuhle křižovatku hodnotili kladně. Potvrzovali, že je na ní lepší průjezdnost. I když v prvních dnech nebo týdnech mohou být řidiči zmatení, brzy si zvyknou,“ říká mluvčí IPR Marek Vácha.

Podle porotců se architektům podařilo vymyslet, jak vyřešit dopravu a zároveň zpřístupnit náměstí chodcům. Zároveň ocenili, že se nové Vítězné náměstí podobá původnímu návrhu prvorepublikového architekta Antonína Engela včetně centrálního monumentu. Porotci doporučili podobu monumentu přenechat výtvarné soutěži.

Líbí se jim také promyšlené umístění stromů, které oddělují vozovku od středu náměstí, a vytváří tak nerušený prostor pro chodce. Ti se na vzniklé náměstí pohodlně dostanou díky novému výstupu z metra nebo přechodům.

Soutěžilo 40 projektů

Nejlepší návrh zvolila porota složená z šesti odborníků na architekturu a urbanismus a pěti politiků. Mezi nimi byl například dosavadní starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Vybírat si mohli ze 40 různých projektů. Nakonec se rozhodli pro dílo ateliéru Pavel Hnilička architekti.

Pavel Hnilička pracoval v letech 2012 až 2014 pro IPR, kde vedl přípravu pražských stavebních předpisů. Jeho ateliér v posledních letech uspěl i s několika rozsáhlými projekty, například s urbanistickou studií ke stavbě bytů na Rohanském ostrově.

obrázek
Zdroj: ČT24

IPR ale odmítá, že by minulost Pavla Hniličky a jeho ateliéru mohla mít vliv na výsledek současné soutěže. „Celý průběh soutěže byl anonymní. Ukazuje to spíš, že je vítězný tým skutečně kvalitní,“ sdělil České televizi Marek Vácha.