Lékař záchranky, které dříve sám šéfoval, odmítl ošetřit pacienta. Pochybení odmítá

Lékař odmítl dojet k pacientovi s dušností. Pochybení odmítá (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel a současný lékař Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda odmítl dojet ke kolabujícímu pacientovi s dušností. Vedení mu porušení pracovní kázně vytklo dopisem a odebralo na půl roku osobní ohodnocení.

Anesteziolog Svoboda sice s posádkou záchranného vozu vyjel z Chrudimi, ale brzy po výjezdu jí zase nařídil vrátit se na středisko. Zjistil totiž, že tentýž den ráno už u pacienta zdravotníci byli a nabídli mu odvoz do nemocnice. To dotyčný odmítl a podepsal reverz.

Odpoledne se mu ale přitížilo a podle volajících dokonce kolaboval. Svoboda svůj postoj hájí tím, že k převozu pacienta stačil opět jen zásah zdravotníků i bez lékaře. „Pouze jsem si ověřil, jestli jde o stejného pacienta, který dvě, tři hodiny předtím odmítl tutéž posádku na tytéž obtíže a jestli nebude účelnější, když se vrátím a záchranářská posádka ho už podruhé snad definitvně odveze do spádové nemocnice k ošetření, pokud bude potřeba,“ popsal svůj pohled na událost lékař.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ředitel krajské záchranné služby Igor Paar ale zastává jiné stanovisko. Podle něj má dušnost pacienta na záchrance prioritu pro výjezd sanitky s doktorem. To prý Svoboda dobře věděl, a přesto odmítl k pacientovi dorazit. „Pan doktor byl povinen uskutečnit celý výjezd. Vyhodnotili jsme to jako vážné porušení pracovní kázně,“ komentoval věc šéf krajské záchranky.

Lékař se měl navíc na adresu pacienta, jak ukazuje i nahrávka komunikace, vyjadřovat vulgárně do vysílačky. Podnět k prošetření podali právě pracovníci dispečinku, kteří po Svobodovi výjezd žádali.

Lékař na svou obhajobu dodává, že ve všední den v pracovní době praktických lékařů měl pacient při stavu, který neohrožoval jeho život, vyhledat služby praktika, místo volání záchranky.

Pavel Svoboda byl sám ředitelem záchranné služby Pardubického kraje 7 let. V současnosti v jejím rámci působí jako lékař se zkráceným úvazkem a slouží několik směn měsíčně. Pracuje zároveň jako náměstek ředitelky náchodské nemocnice, stejně tak na místním anesteziologickém oddělení.