Zastupitelé schválili nákup pozemků pro novou krajskou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích

Zastupitelé Zlínského kraje schválili nákup pozemků ve Zlíně-Malenovicích pro stavbu nové krajské nemocnice. Zastupitelé několik hodin diskutovali o tom, zda postupně rekonstruovat nemocnici T. Bati, nebo stavět novou nemocnici na opačném konci města. Pro výkup pozemků v Malenovicích nakonec hlasovalo 31 ze 42 přítomných zastupitelů.

Kraj chce dát za 180 tisíc metrů čtverečních pozemků v Malenovicích zhruba 300 milionů korun. „Oslovíme znovu všechny vlastníky pozemků, jejich smlouvy budou stejné a cena za metr čtvereční 1650 korun,“ řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle něj je už domluvena koupě pozemků s většinou majitelů. Pozemky by podle něj měly být vykoupeny do poloviny prosince.

Studii rozvoje krajského zdravotnictví představil Jiří Čunek zastupitelům v polovině října. Podle ní je varianta stavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích levnější než rekonstrukce stávajících pavilonů.

Nová nemocnice prý vyjde levněji než postupná rekonstrukce té stávající

Stavba nemocnice v Malenovicích by měla stát přes sedm miliard korun, rekonstrukce stávajícího objektu by stála podle odhadů více než devět miliard korun. Jestli se nakonec bude nová nemocnice stavět, půjde o největší investici v historii kraje.

„Všichni máme za to, že rekonstrukce nebo přestavba stávající nemocnice už nezajistí kvalitní podmínky pro poskytování péče, která by měla kopírovat 21. století. Myslím si, že všichni spíše čekáme na to, kdy se nová nemocnice postaví,“ řekl primář novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Jozef Macko.

Poloha nové nemocnice ve Zlíně
Zdroj: ČT24

Záměr výstavby nemocnice mají zastupitelé schvalovat zřejmě příští rok v březnu. Příprava projektu by měla trvat dva roky, stavba samotná asi tři roky.

Vedení kraje počítá s tím, že do doby zahájení výstavby uspoří více než miliardu korun. Počítá s pomocí státu a plánuje použít také úvěrové zdroje.

Nemocnice v Malenovicích by podle kraje měla lepší dopravní dostupnost, návaznost na dálnici i možnost letecké záchranné služby. Monoblok by zřejmě tvořily tři propojené objekty, kde se nebudou potkávat akutní a objednaní pacienti. Počítá se i s parkovištěm pro 1500 aut.