Oděvní firma Vespa Prostějov končí kvůli dluhům. Zaměstnávala stovku lidí

Insolvenční návrh na sebe v říjnu kvůli téměř třicetimilionovým dluhům podala společnost Vespa Prostějov, která vyráběla pánské obleky a zaměstnávala stovku lidí. Vedení oděvní společnosti se rozhodlo ukončit produkci a soudu navrhlo prohlášení konkurzu na majetek podniku. Krajský soud v Brně už s firmou Vespa Prostějov zahájil insolvenční řízení.

Jednatel společnosti Lukáš Vařeka v insolvenčním návrhu uvedl, že oděvní firma má celkové závazky v hodnotě 28,6 milionu korun. Hlavními věřiteli prostějovského podniku jsou Unicredit Bank a společnosti AMF Reece a Bernhardt Fashion CZ.

Naopak pohledávky společnosti Vespa činí 3,872 milionu korun. Firma podle Vařeky nemá žádný reálný majetek, který by bylo možné rychle a bez dopadu na výrobu zpeněžit.

Pro úhradu všech dalších potenciálních výdajů nutných pro udržení výroby nedisponuje firma takovými zárukami, aby z výnosů pokračování činnosti či prodeje majetku tyto výdaje mohly být uhrazeny.
Lukáš Vařeka
jednatel společnosti Vespa Prostějov

Vespa Prostějov dříve ročně utržila zhruba 100 milionů korun a zaměstnávala 130 pracovníků. Většinu pánských obleků exportovala do zemí EU. Hlavním odběratelem její produkce byla Itálie.

Do finančních problémů se exportně orientovaná Vespa Prostějov podle Vařeky dostala v posledních třech letech, a to kvůli masivnímu růstu mzdových nároků zaměstnanců a současnému posilování koruny vůči euru.

Obrat klesl o polovinu

Prostějovský oděvní podnik nedokázal nárůst výrobních nákladů přenést do ceny svých výrobků a jeho roční obrat klesl pod 50 milionů korun při současném snížení počtu zaměstnanců na sto, uvedl Vařeka.

Někteří zaměstnanci společnosti Vespa Prostějov podle Českého rozhlasu Olomouc nedostali výplatu za září a zřejmě ji nedostanou ani za říjen. „Svolali si nás, že je firma v dluzích a je na nás podaná insolvence,“ řekla jedna z pracovnic.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji – září 2018 (v %)
Zdroj: MPSV

Úřad práce ČR již zaměstnancům Vespa Prostějov nabídl pomoc. „Téměř se všemi zaměstnanci i vedením firmy se zástupci ÚP ČR už v minulém týdnu osobně setkali a zodpověděli jim veškeré dotazy, které přítomní kladli, včetně potřebných kontaktů. Mimo jiné je informovali i o případné možnosti uplatnění mzdových nároků a volných pracovních místech v regionu i v celé ČR,“ řekla mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková. 

Prostějovsko dlouhodobě vykazuje nejnižší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. V září tam podíl nezaměstnaných klesl o desetinu procentního bodu na 2,2 procenta. V celém Olomouckém kraji činila zářijová nezaměstnanost 3,1 procenta. Na Prostějovsku bylo evidováno 1725 nezaměstnaných. Zaměstnavatelé jim nabízeli 2264 volných pracovních míst. „Z toho 60 jich bylo volných v oboru oděvnictví,“ podotkla Beránková.

Prostějov se v předchozích letech musel vyrovnat s krachem Oděvního podniku, pro který v dobách největší slávy v Prostějově i několika dalších městech pracovalo zhruba 10 000 lidí. V Prostějově nyní působí několik menších oděvních firem, které dohromady zaměstnávají stovky zaměstnanců.