Staletý buk už neblokuje průchod ke dnu Hranické propasti. Potápěči ho vyzvedávali z hloubi 35 metrů

Zásah u Hranické propasti (zdroj: ČT24)

Jeskyňáři už třetím dnem postupně vytahují mohutný 22 metrů dlouhý buk z Hranické propasti. Podle odborníků totiž hrozilo, že by strom jeskyni úplně ucpal. Speleologové by tak byli nuceni po letech ukončit veškerý průzkum tohoto unikátního přírodního úkazu, jehož hloubka činí nejméně 404 metrů.

„Dva dny trvalo speleologům a potápěčům vytáhnout kládu z prohlubně opět na hladinu jezírka. Byla v hloubce 35 metrů,“ uvedla redaktorka České televize Monika Fleischmannová.

Odborníci odhadují hmotnost stromu na pět tun. Právě proto na místě zasahoval od ranních hodin i jeřáb s výsuvným ramenem. Byl nutný k vyzvednutí stromu nad úroveň propasti.

Buk, který spadl do propasti, je více než 100 let starý. „Je nutno podotknout, že se potápěči běžně potýkají s tím, že v prohlubni jsou stromy. Jde ale spíše o náletové dřeviny, které do prohlubně padají už od nepaměti,“ dodala Monika Fleischmannová, podle níž je daný strom dostatečně velký k tomu, aby zcela zablokoval průchod do jeskyně.

Podle odborníků se v okolí propasti nachází další čtyři desítky přestárlých dřevin, které jsou více než 100 let staré. Aby se speleologové vyvarovali jejich zřícení, nechají je postupně vykácet.

Na vytažení stromu z hranické propasti se finančně podílí Olomoucký kraj, který zaplatil 150 tisíc korun.  

Robot dosud dna propasti nedosáhl

Hranická propast leží na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Nachází se v Hranickém krasu nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní.

Hloubka suché části činí 69,5 metru. V září 2016 ale potvrdil výzkum česko-polské expedice, že je propast s dosud naměřenou hloubkou 404 metrů nejhlubší zatopenou jeskyní na světě. Hloubku změřili pomocí robota, dna přitom stále ještě nedosáhli, takže je pravděpodobně ještě mnohem větší.

Hranická propast pustila potápěče ještě hlouběji (zdroj: ČT24)

Nejhlubší zatopená jeskyně na světě má od června své informační centrum. Radnice v Hranicích na Přerovsku ho otevřela v opuštěné nádražní budově v Teplicích nad Bečvou, které jsou výchozím místem k propasti. Náklady na úpravu historicky cenného objektu vyšly na dva miliony korun, řekl již dříve mluvčí radnice Petr Bakovský.