Přerov povede čtyřkoalice ANO, ODS, KDU-ČSL a TOP 09. V radě bude mít těsnou převahu

V Přerově se vítězné hnutí ANO dohodlo na koalici s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít 18 mandátů. Primátorem má být lídr ANO Petr Měřínský.

ANO bude mít podle dohody v jedenáctičlenné radě také náměstka a čtyři radní. ODS, která skončila na druhém místě se šesti mandáty, bude mít dva náměstky a dva radní. Koalice lidovců a TOP 09, která přispěla do koalice dvěma mandáty, bude mít radního. 

Náměstkyní primátora za ANO bude dvojka na kandidátce Hana Mazochová, která bude mít na starosti ekonomiku, řízení projektů a investice. ODS budou ve funkci náměstků reprezentovat lídr kandidátky Michal Zácha, který bude mít pod sebou majetek, a Petr Kouba, který dostane na starost školství.

„ANO říkalo, že pokud vyhraje volby, bude si nárokovat post primátora. Tak se tomu i stalo a je na tom i shoda,“ uvedl za vyjednávací tým hnutí ANO Petr Vrána, který bude radním.

Dalšími radními za ANO, které ve volbách získalo 24,3 procenta hlasů, bude Bohumír Střelec, Milan Passinger a Tomáš Navrátil. Novinkou ve složení rady pro příští čtyři roky bude to, že Navrátil bude uvolněným radním pro koordinaci rozsáhlých dopravních staveb, které na území Přerova v nejbližší době začnou. Za úkol bude mít i diskusi s obyvateli, aby se v uzavírkách orientovali. „Má vysokoškolské vzdělávání v logistice, zastával funkci dispečera,“ doplnil Vrána.

Koaliční program bude do tří týdnů

Radními za ODS, která získala 15,2 procenta, bude Jakub Navařík, který mandát získal z osmého místa kandidátky, a Marek Dostál. Posledním radním se stane zástupce koalice lidovců a TOP 09 Tomáš Dostál. „Jsme si vědomi toho, že koalice má 18 členů, může se zdát, že je křehká, ale starosti a problémy města jsou pro všechny zastupitele stejné. Chceme táhnout za jeden provoz, aby byla koalice pevná,“ uvedl Dostál.

Podle lídra ODS Michala Záchy budou nyní jednat koaliční kluby a do 14 dnů až tří týdnů by měl být zveřejněn koaliční program, uvedl Zácha.

Do zastupitelstva se probojovalo i sdružení Společně pro Přerov s 11,47 procenta hlasů, které dosud radnici vládlo a mělo i primátora. Do voleb šlo společně s Piráty a získalo čtyři mandáty. Čtvrté skončilo sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí, které získalo 10,81 procenta hlasů a čtyři mandáty a které bylo v minulém období součástí koalice. Do opozice se dostanou také komunisté, kteří získali 9,33 procenta hlasů a čtyři zastupitele. Šestá je SPD se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadilo hnutí STAN se dvěma zastupiteli. Voleb se účastnilo 38,95 procenta voličů.

Před čtyřmi lety získalo ANO 21,99 procenta voličů a devět mandátů, primátora ale nakonec přenechalo Společně pro Přerov, které získalo osm mandátů za 20,07 procenta hlasů. Třetí skončili komunisté s 11,72 procenta a pěti mandáty. K volebním urnám tehdy přišlo v Přerově 37,98 procenta voličů. Koalici tvořilo Společně pro Přerov s hnutím ANO, Nezávislými a se sdružením Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. Koalice se nakonec rozpadla, když smlouvu vypověděli Nezávislí a Prosperita.