Soud řeší vraždu ženy, jejíž tělo se našlo u D1. Obžalovanému hrozí 18 let vězení

Případ vraždy z konce roku 2017 začal projednávat Krajský soud v Brně. Obviněn je z ní Bedřich Baláž, který podle spisu jedenapadesátiletou ženu ve svém bytě zabil po předchozí rozepři. O několik dní později měl její tělo shodit z dálničního náspu. Obžalovaný vinu popřel, podle něj za vraždou stáli jiní dva muži. V případě, že ho soud shledá vinným, mu hrozí 18 let vězení.

Podle obžaloby sedmapadesátiletý Baláž napadl ženu v bytě v brněnských Židenicích v nezjištěné době někdy mezi 24. až 27. prosincem, pravděpodobně ale v brzkých ranních hodinách 25. prosince. Podle státního zástupce ji zasáhl osmi údery tupým předmětem, asi betonovým hranolem. Ženě tak způsobil mnohačetná poranění, včetně zranění mozku a končetin, kterým podlehla.

„Po několika dnech se těla poškozené zbavil tak, že jej svým motorovým vozidlem odvezl na dálnici D1, kde jej vyložil, protáhl pod svodidly a skulil z náspu,“ uvedl státní zástupce. Tělo se následně našlo 30. prosince na 192. kilometru dálnice D1 v Brně. Policie tehdy kvůli vyšetřování na dálnici na několik hodin omezila dopravu. Baláže zadržela na začátku roku 2018.

Baláž v úterý uvedl, že ženu nezabil. Řekl, že svoji bývalou partnerku pozval, ať s ním oslaví Štědrý večer. Později za ní ale údajně přišli další dva muži, kteří po něm chtěli peníze. Začal se s nimi hádat a muži jej měli hodit do koupelny, kde se probral až ráno. Když z koupelny vyšel, ženu našel mrtvou.

„Byla svázaná mým ložním prádlem. Donutili mě, abych jim ji pomohl naložit do auta. Pak jsme jezdili po Brně, zastavili jsme na nějakém odstavném pruhu. Oni to tělo vzali a já šlápl na plyn a ujel jsem,“ řekl Baláž soudu. Doplnil, že mu asi dali nějaká sedativa a vzali mu prý také asi 600 tisíc korun.

K vraždě se už jednou přiznal, prý ale pod nátlakem

V přípravném řízení se ale obžalovaný k činu přiznal. Uvedl, že mu žena vyhrožovala, že ho udá za znásilnění, když jí nedá 100 tisíc korun. „Tak jsem se naštval, vzal jsem cihlu a hodil jsem to po ní,“ citoval z výpovědi předseda senátu Michal Zámečník. Podle Baláže ale na policii vypovídal pod nátlakem.

Baláž má v rejstříku trestů asi deset záznamů. Muž uvedl, že nešlo o nic vážného. „Jen nějaké domácí násilí, nějaká facka,“ řekl. Soud dopoledne četl některá svědectví, v plánu má výslech svědků. Termíny hlavního líčení budou probíhat i 15. a 16. listopadu.