Přerovské kino Hvězda poprvé zpřístupní svůj kryt civilní ochrany

Přerovské kino Hvězda, které je jedním ze tří biografů v republice sídlících v protiatomovém krytu, se chystá ke stému výročí republiky zpřístupnit svůj kryt civilní ochrany. Vedle procházky za plátnem i pod sálem čeká návštěvníky speciální expozice s plynovými maskami.

Podle ředitelky kina se diváci mohou těšit také na nový dokument s názvem Do krytů, Přerove!, který divákům objasní okolnosti stavby objektu i jeho význam. 

Lidé budou moct do krytu zamířit poprvé 28. října v 09:00. Zájemce si postupně přeberou tři průvodci, kteří se zaměří na různá témata.

„Závěr prohlídky by měl patřit Karlu Válečkovi, který v 80. letech zajišťoval stavební dozor výstavby kina, takže pohovoří o specifikách krytu a popíše jednotlivé místnosti, do nichž budou návštěvníci vstupovat,“ popisuje ředitelka. Lidé se dostanou za plátno do velitelské místnosti, nahlédnou také do místnosti filtroventilace a vodohospodářské části, kde jsou dvě nádrže po 4000 litrech na pitnou vodu.

Máme také unikátní masku na psa.
Svatava Měrková
ředitelka kina

Součástí prohlídky bude i speciální expozice, ve které nebude chybět sbírka plynových masech od nejstarších z válečných dob až po nejnovější, speciální obleky pro děti a box pro kojence, který by měl nejmenší děti chránit před chemickými zbraněmi a radiací. Pro ukázku bude připraveno evakuační zavazadlo a sklad „dobových“ potravin.

Na světlo se dostanou nouzovým východem

Po prohlídce technické části krytu vyjdou návštěvníci ven nouzovým východem stejně jako případní evakuanti a po návratu do sálu je bude čekat projekce padesátiminutového snímku o historii krytů v Přerově. Těch má město nejvíc po Praze.

„S kamerou nahlédneme do vybraných krytů ve městě, ať už ve škole, v obytných domech, v továrnách nebo v tančírně či podchodu,“ dodává Svatava Měrková. Diváci se také dozví, jak by vypadala evakuace, chybět nebudou ani dobové archivní záběry Přerova ze 70. až 90. let. Další prohlídky krytu jsou naplánovány na následující státní svátky.

Civilní kryt poskytuje ochranu za válečného stavu proti radiaci, chemickému a biologickému napadení. Případnému přímému napadení atomovými nebo současnými konvenčními zbraněmi by však neodolal.

Přerov měl 168 krytů s kapacitou 38 000 lidí. Kryt v kině z roku 1975 je ve městě největší, byl projektován pro 900 lidí. Do druhého největšího v podchodu pod třídou 17. listopadu by se v případě potřeby vešlo 700 lidí, dodala Měrková.