Policie zkoumá možné maření voleb v Lanškrouně

Policie zkoumá možné maření voleb v Lanškrouně (zdroj: ČT24)

Policie prověřuje v Lanškrouně na Orlickoústecku volební petiční archy. Při kontrole úředníci patrně našli zkopírované podpisy pro jiné sdružení. Kriminalisté případ řeší jako maření přípravy a průběhu voleb.

Možné pochybení našli úředníci v létě při registrační kontrole v petičním archu Demokratického fóra, řekl tajemník městského úřadu Jaroslav Brandejs. „Objevili jsme arch, který nebyl zcela originální, obsahoval naskenované nebo zkopírované záznamy. Vykazoval podobné znaky s listinou objevenou u hnutí Společně pro Lanškroun,“ řekl Brandejs.

„Tyto kopie jsou nápadně podobné, proto se úřad obrátil na hejtmanství v Pardubicích a to doporučilo pro podezření z podvodu věc předat policii,“ uvedl reportér České televize Erik Knajfl.

Tajemník požádal krajský úřad o radu, ten ho odkázal na policii. „Mohu jednoznačně vyvrátit, že by jediný podpis, natož celý arch na petici pro Demokratické fórum, byl zkopírován z archů Společně pro Lanškroun,“ řekl Orlickému deníku lídr Demokratického fóra Jindřich Marek.

Obě hnutí musela získat 700 podpisů obyvatel města, aby mohla jít do voleb, protože ani jedno není politickou stranou a zákon přitom zakazuje, aby petiční archy obsahovaly jakékoliv kopie.

Lídr Demokratického fóra Jindřich Marek odmítl, že by někdo s volebními petičními archy manipuloval. „V současné době probíhá prověřování oznámení zástupce městského úřadu v Lanškrouně. Vyslýcháme zúčastněné osoby. Dosud nebyla obviněna žádná konkrétní osoba,“ řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Policie už vyslechla několik členů hnutí, ti se vyjadřovat zatím nechtějí, protože jsou vázáni mlčenlivostí, odmítají ale úmyslné zavinění některých svých členů nebo lidí, kteří podpisy sbírali. Obě hnutí se voleb účastnit mohou, protože nutných sedm set podpisů obyvatel města získala i po odečtení podezřelých podpisů na kopiích.

Do komunálních voleb, které se konají příští týden, policie případ možná neuzavře.

Tajemník také uvedl, že má prohlášení o pravosti podpisů od všech petentů, jejichž záznamy jsou označené jako sporné. Podle současného starosty Radima Vetchého (Lanškrounské fórum) kauza veřejností nehýbe.

„Nejsem si jistý, že to lidé ve městě nějak zaznamenali. Na zastupitelstvu to řešili akorát zástupci těch stran. Pokud matrika našla problém, obrátila se na tajemníka, ten postupoval správně,“ řekl starosta.