Senioři v Otrokovicích mohou vyrazit na cyklovýlet. Dobrovolníci je svezou na elektrorikše

První jízda elektrotříkolky pro seniory v Otrokovicích (zdroj: ČT24)

V domově důchodců Senior v Otrokovicích na Zlínsku začala jako první v Česku sloužit hůře pohyblivým klientům elektrorikša. Klienti domova tak mohou za pomoci dobrovolníků absolvovat cesty například na úřady nebo jednoduché výlety. Otrokovice se tak připojily k celosvětovému hnutí Cycling without age (cyklistika v každém věku).

Mezi staršími lidmi je mnoho těch, kteří se špatně pohybují, často jsou v domovech pro seniory. Cykloterapie by měla podle celosvětového hnutí Cycling without age (cyklistika v každém věku) vnést do jejich života nový rozměr.

„Přišlo mi to jako neskutečně zajímavá myšlenka, pohybovat se po Otrokovicích a propojit generace,“ řekla ředitelka domova Senior, kde jako první elektrorikšu pro své obyvatele pořídili, Aranka Medková Pekárková. „Žila jsem nějaký čas u Severního moře a tam je cykloterapie pro seniory naprosto běžná věc,“ dodala ředitelka domova.

Chce to jen chuť překonávat bariéry

Elektrorikšu může využít každý senior v domově, omezení nejsou žádná. „Chce to jen chuť překonávat bariéry,“ řekla ředitelka domova. Domov Senior spolupracuje na projektu s místním gymnáziem. Školením na řízení elektrokola prošlo prvních osmnáct studentů.

„Řízení je velice jednoduché, můžeme si nastavit pět stupňů dopomoci,“ přiblížil dobrovolník Tomáš. Tříkolka má sedačku pro dvě vezené osoby a bezpečnostní pásy. Může mít i stříšku nebo vyhřívání. Motor kola má dvě stě padesát wattů, vozit dva lidi tak zvládne každý. Cena elektrokola se pohybuje kolem sto padesáti tisíc korun.

Senioři mohou jezdit nejen na výlety po Otrokovicích, ale i do blízkého okolí. „Cyklostezky vedou i do Tlumačova nebo Napajedel. Primárně budeme jezdit po cyklostezkách, ale není problém jet i po silnici,“ vysvětlila Aranka Medková Pekárková.

Do budoucna jsou v plánu i rodinné výlety

Zatím mohou řídit elektrorikšu proškolení dobrovolníci, do budoucna ale ředitelka domova nevylučuje, že si kolo budou moci půjčit i rodinní příslušníci, kteří budou chtít vzít babičku nebo dědečka na výlet. „V tomto směru musíme ještě vyřešit otázku pojištění. To máme zatím vyřízené pro dobrovolníky,“ vysvětlila ředitelka. Otrokovice inspirovaly i další města. Elektrorikšu už si objednali i v Kadani a Ústí nad Labem.