Řídil opilý a spolujezdcům to nevadilo. Na havárii, při které zemřel člověk, mají podle soudu svůj díl viny

Odvolací Krajský soud v Brně dnes potvrdil šestiletý trest vězení a devět let zákazu řízení pro Jakuba Nováka, viníka loňské tragické nehody na sjezdu z dálnice D1 u Hulína na Kroměřížsku. Oproti červnovému rozsudku soudu v Kroměříži ale odvolací soud snížil o polovinu odškodné zraněným spolujezdcům. Podle soudu měli opilému muži v řízení zabránit.

Tragická nehoda se stala loni v únoru, Jakub Novák měl podle obžaloby v krvi nejméně 1,53 promile alkoholu. Renault Mégane, který řídil, jel před nehodou rychlostí nejméně 140 kilometrů v hodině. Když vůz sjížděl z dálnice, najel na nerovnost, převrátil se a vznesl do vzduchu, kde se několikrát přetočil. Po nárazu do betonového mostku přeletěl svodidla a narazil do svahu.

Devatenáctiletý spolujezdec na předním sedadle nehodu nepřežil. S těžkými zraněními vyvázli z nehody další tři členové osádky vozidla včetně Jakuba Nováka. Jeden, podle spisu seděl na zadním sedadle, má dodnes psychické problémy.

Podle předsedy odvolacího senátu Josefa Teplého nelze přehlédnout okolnosti případu. „Jedná se o závažnou nehodu, byl způsoben fatální, neodstranitelný následek a zranění, přičemž jedno je s trvalými následky,“ řekl Josef Teplý. A dodal, že nejzávažnější je fakt, že obžalovaný řídil opilý. Podle svědků Novák tak po obci jezdil běžně. Šestiletý trest proto soud potvrdil.

Snížil ale na polovinu poškozeným a pozůstalým po mrtvém odškodné, které má Jakub Novák vyplatit. Okresní soud jim přiznal celkem tři miliony korun. „Poškození sedli do vozu s obžalovaným, o kterém věděli, že požil alkoholické nápoje,“ uvedl Teplý. Podle něj tak šlo o výrazné spoluzavinění nehody.

Jakub Novák se v krátké řeči před odvolacím senátem za nehodu omluvil. „Je mi to hrozně líto, co se stalo, mrzí mě to, nedá se to vrátit zpátky. Je to pro mě ponaučením, chtěl bych se omluvit všem poškozeným,“ řekl Novák. Podle obhájce Petra Velínského je trest nepřiměřený, protože jeho klient je bezúhonná osoba, která řádně pracuje, a tím mu prakticky končí život. Novák může podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.