Děti musely opustit školku v Přerově. Začaly praskat zdi, možná kvůli suchu

Téměř sto dětí muselo opustit prostory přerovské mateřské školy v ulici U Tenisu. Ve zdech budovy se objevily praskliny. Podle města na to mohlo mít vliv i počasí. Do školky už byl povolaný statik. Děti se zatím přesunuly do dvou blízkých základních škol. Problémy se statikou budovy řešila i ZŠ Studánka v Pardubicích. Žákům druhého stupně se kvůli tomu posunul nástup do školy.

Odborníci nyní v budově zjišťují stabilitu podloží. „Máme pochybnosti, zda se dlouhodobé sucho a sesychání půdy na podloží nepodepsalo. V budově byly zaznamenány změny a my chceme vyvrátit nebo potvrdit všechny pochybnosti. Dokud nebudeme mít jistotu, že je objekt bezpečný, nemohou děti ve školce pobývat,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Od čtvrtka se proto 96 dětí ze školky na nezbytně nutnou dobu přemístilo do dvou blízkých základních škol. Dvě oddělení školky se přesunula do družiny v Základní škole U Tenisu, dvě do Základní školy Želatovská.

„O situaci jsme informovali rodiče osobním dopisem. Ujistili jsme je, že bezpečnost dětí je pro nás prioritou, a proto jsme museli udělat toto opatření,“ doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství magistrátu Romana Pospíšilová.

Děti budou v náhradních prostorách podle zástupců radnice pobývat do doby, než statik oznámí, že objekt není narušený. Posudek bude vyhotoven nejdříve příští úterý, doplnila mluvčí radnice.

Problémy řešila i škola v Pardubicích

V podobné situaci se ocitly i děti z pardubické Základní školy Studánka, kde bylo podezření na narušenou statiku stropů. Závady odhalila stavební firma při rekonstrukci učeben. Škola kvůli tomu odložila zahájení roku pro žáky druhého stupně. Do školy se ale děti po posudku statika mohou 10. září vrátit.

Statik doporučil dvě řešení, jak zajistit bezpečnost, město pro jistotu využije obě. Podepře stropní desky podpěrou s nosností devíti tun. Zároveň odborníci každý týden zkontrolují, zda jsou spodní líce stropních konstrukcí neporušené a celistvé. Ještě letos radnice stropy opraví. „Město zkontroluje všechny školy a školky pocházející z poloviny minulého století stavěné stejným technologickým postupem,“ dodala náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).