Pracovníka sběrny brutálně napadl tyčí. Za mřížemi si mladý muž odpyká 13 let

Za brutální napadení pracovníka ve sběrně surovin v brněnských Židenicích si devětatřicetiletý Lubomír Sochor pravomocně odpyká ve vězení třináct let. Muže napadl ve chvíli, kdy se snažil prodat mosaz a předložil přitom odcizené doklady. Pracovníka výkupny uhodil tyčí, mimo jiné mu prorazil lebku. Muž svou vinu popíral, jeho odvolání v úterý zamítl Vrchní soud v Olomouci.

Sochorovi hrozilo deset až osmnáct let a podle soudu nebylo o jeho vině pochyb, svědčí o tom dostatek důkazů. Muž má na kontě už 26 trestních záznamů, za pokus vraždy půjde do věznice se zvýšenou ostrahou. Trest je podle soudu přiměřený, a to s ohledem na trestní minulost obžalovaného i na nulové polehčující okolnosti.

Důkazy tvoří ucelený řetězec, pachatelem trestného činu je právě obžalovaný.
Petr Andres
soudce

Muž svou vinu po celou dobu procesu popíral a u hlavních líčení nevypovídal. Poukazoval na to, že nebyl označen poškozeným mužem při rekognici. „Soud měl k dispozici pouze nepřímé důkazy a podle nás netvoří ucelený řetězec,“ uvedla jeho obhájkyně.

Advokátka poukazovala i na to, že muž byl dosud souzen zejména za majetkovou trestnou činnost, nedopouštěl se promyšleného násilného činu. „Nebylo prokázáno, že by skutek spáchal obžalovaný,“ uvedla. Sám Sochor u soudu řekl, že je mu líto, co se stalo, ale nemá s tím nic společného.

Žalobce: Vina je dostatečně prokázána

Podle žalobce je vina muže dostatečně prokázána, a právní kvalifikace měla být dokonce mnohem přísnější. „Pachatel měl být uznán vinným pokusem loupežné vraždy, což je část viny i na straně státního zastupitelství, které nepodalo odvolání. Uvažoval o tom i krajský soud. Ta situace je jasně dána, proč by tam šel vraždit neznámou osobu. Ten motiv byl majetkový,“ řekl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Podle rozsudku přišel Sochor do výkupny kovů v brněnských Židenicích v září 2016. Jednašedesátiletého pracovníka výkupny následně napadl tyčí, nejméně osmkrát jej udeřil do hlavy a utekl. Muž utrpěl vážné poranění hlavy, předmět mu prorazil lebku. Zaměstnanec výkupny ale utrpěl i další zranění, když se snažil rány krýt. Přežil, ale musel podstoupit řadu operací. Dodnes mu chybí část lebeční kosti.

Muže usvědčovala například kšiltovka, kterou kriminalisté našli na místě činu, byla na ní DNA obžalovaného. Podle obhajoby ji tam však mohl přinést někdo jiný. Na místě nechal Sochor také průkazku MHD se svými pachovými stopami. Dalším důkazem je také kamerový záznam a především svědectví ženy, která pachatele ve výkupně viděla. Při následné policejní rekognici Sochora poznala.