Případ fotbalisty Káníka, který ovlivňoval zápasy, se vrací k Okresnímu soudu ve Strakonicích

Okresní soud ve Strakonicích porušil zákon v neprospěch bývalého prvoligového fotbalisty Michala Káníka, v úterý o tom rozhodl Nejvyšší soud. Trestním příkazem mu totiž uložil postih přesahující maximální možnou výměru. Strakonický soud tak musí případ znovu přezkoumat.

Vinným z podplácení kvůli ovlivňování fotbalových zápasů uznal Káníka Okresní soud ve Strakonicích v prosinci 2015. Bývalý fotbalista Českých Budějovic, Příbrami a Plzně dostal rok vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a také pokutu 30 tisíc korun s náhradním trestem 30 týdnů vězení, pokud by peníze nezaplatil.

K Nejvyššímu soudu podal stížnost pro porušení zákona v Káníkově případu bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Upozornil na to, že pokud justice rozhoduje formou trestního příkazu, nesmí délka vězení v součtu s náhradním trestem přesahovat jeden rok.

„Pokud okresní soud považoval za nezbytné uložit oba tresty ve výše uvedené výměře, pak nemohl ve věci rozhodovat trestním příkazem, ale po projednání věci v hlavním líčení měl rozhodnout rozsudkem,“ stálo ve stížnosti, k jejímž argumentům se v úterý připojil také žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství.

Strakonický soud případ otevře znovu. „Pokud se rozhodne věc opětovně rozhodnout trestním příkazem, pochopitelně musí tresty přiměřeně snížit, aby nebyla překročena hranice jednoho roku,“ řekl soudce Nejvyššího soudu František Hrabec. I kdyby soud svolal hlavní líčení, nebude už moci uložit celkově přísnější trest než původně.

Káník sice trestním příkazem ve Strakonicích dostal jen podmíněný trest, přesto měl později zamířit do vězení. Už dříve si totiž vyslechl trest za daňové podvody, a byl proto v podmínce. Nyní je zřejmě na svobodě, Nejvyššímu soudu se ale nepodařilo jej kontaktovat, úterního jednání se proto nezúčastnil.

Káník figuroval ve skupině 22 lidí, kteří podle obžaloby ovlivňovali zápasy především v nižších fotbalových soutěžích. Někteří přijali trestní příkazy, u dvou strakonický soud stíhání zastavil, vinu dalších projednával v hlavním líčení. Nedávno uložil patnácti fotbalistům podmíněné tresty od 18 do 30 měsíců a pokuty v rozmezí 10 až 40 tisíc korun.