Exšéf liberecké policie Dvořák neuspěl s obnovou řízení ani u Ústavního soudu

Exšéf krajského policejního ředitelství v Liberci Miroslav Dvořák se nového procesu v kauze zneužití pravomoci veřejné osoby nedomohl ani u Ústavního soudu. Podle zjištění České televize soud stížnost odmítl. Případ se táhne od roku 2009. Půl roku předtím nechali policisté Dvořáka sledovat a odposlouchávat. Nejvyšší soud ale následně prohlásil, že nařízenými odposlechy byl porušen zákon. Dvořák se proto snažil o obnovu řízení u Okresního soudu v Liberci. Soud ale návrh loni zamítl.

Liberecký soud v minulosti uložil Dvořákovi osmnáctiměsíční podmínku a zákaz činnosti za zneužití pravomoci veřejné osoby. Coby policejní ředitel se postaral o smazání přestupku, kterého se dopustil někdejší hejtmanův náměstek za ČSSD Martin Sepp. Původně byl Dvořák obžalován také z dalších skutků, některé se ale neprokázaly.

Nejvyšší soud však v roce 2016 prohlásil, že nařízené odposlechy byly nezákonné. Příkaz k odposlechům a záznamu hovorů byl vydán už v srpnu 2008. Stalo se tak na základě podezření, že Dvořák za úplatu ovlivňuje dodávky pohonných hmot pro státní policii v Liberci ve prospěch firmy KM-PRONA.

Trestný čin se ale nepodařilo prokázat, protože Dvořák dodávky ovlivňovat nemohl, a věc byla odložena. Odposlechy ovšem běžely dál. Podle Nejvyššího soudu „není přípustné, aby teprve na základě a prostřednictvím povoleného odposlechu byly získávány informace o tom, zda se odposlouchávaná osoba dopustila protiprávního jednání“.

Okresní soud v Liberci přesto Dvořákův návrh na obnovení procesu zamítl. „Musely by se objevit zcela nové důkazy a ne že se nebudou některé důkazy posuzovat. Navíc z odposlechů se při stanovení trestu nevycházelo,“ uvedl soudce v odůvodnění loňského rozhodnutí.

Dvořák čelí ještě obžalobě z korupce

Miroslav Dvořák je také u soudu kvůli korupci. Podle obžaloby si na začátku roku 2009 řekl o úplatek nejméně čtvrt milionu korun v souvislosti s projektem zaměřeným na zvýšení bezpečnosti u škol.

Liberecký soud už za to Dvořáka v minulosti potrestal dvouletou podmínkou se čtyřletým odkladem a šestiletým zákazem práce ve státní správě. Verdikt ale zrušil Nejvyšší soud a kauza se proto nyní znovu vrátila do Liberce. Hlavní líčení se uskuteční 23. července. Dvořák označuje obvinění od začátku za komplot.