Kriminalisté šetří výbuch v Jablůnce jako ohrožení z nedbalosti. Příčinu zatím neznají

Kriminalisté vyšetřují pondělní výbuch v průmyslovém závodě v Jablůnce na Vsetínsku jako podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Při výbuchu v závodě, který zpracovává pyropatrony do airbagů, byli zraněni dva lidé, jeden z nich těžce. Budova měla po výbuchu kvůli poškozeným konstrukcím narušenou statiku, část objektu se zřítila.

Bezpečnostní opatření v areálu firmy, ve které došlo v pondělí ráno k výbuchu, policisté v úterý večer ukončili. Areál předali zpět majiteli. Podle zlínského policejního mluvčího Petra Jaroše tomu ovšem předcházely nezbytné úkony, které teď budou kriminalisté vyhodnocovat, aby určili příčinu výbuchu.

„Kriminalisté stav poničené budovy, místnosti, ve které exploze nastala, a samotný stroj, který s výbuchem pravděpodobně souvisel, řádně zadokumentovali a zajistili nalezené stopy,“ popsal Petr Jaroš.

Hasiči pomocí jeřábu odstranili z budovy poničenou střechu, policejní pyrotechnici vyklidili sutiny z poškozené místnosti.

Exploze se ozvala v pondělí ráno v areálu někdejší společnosti Indet Safety Systems, která nese od letošního června název Kayaku Safety Systems Europe. Zástupce firmy nechtěl po dobu vyšetřování událost podrobněji komentovat.

Na vyšetřování příčin exploze se podílejí i pracovníci Obvodního báňského úřadu se sídlem v Brně. Škoda by podle odhadů měla být v řádech milionů korun. Případnému pachateli hrozí až osm let vězení.