Protestují proti výrobě plastů. Továrnu na obaly nechtějí ve svém sousedství

Protestují proti výrobě plastů (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Horních Bludovic u Havířova si nepřejí, aby na území obce stála výrobní hala na zpracování plastu. Ta by na pozemku soukromého vlastníka mohla vzniknout do dvou let a zaměstnat by mohla až 60 lidí. Lidé proto už začali na internetu sepisovat petici.

Aktuálně petici podepsalo několik stovek lidí. Bludovičtí se obávají především znečištěného vzduchu a hluku, který by stavba mohla přinést. Podle vedení obce mají lidé možnost ke stavbě podávat připomínky v rámci územního řízení.

„Všichni se tady stěhují, aby měli relativně klid od města,“ uvedl obyvatel Horních Bludovic Jiří Slíva s tím, že se lidé obávají i nadměrného dopravního ruchu.

Stavět by se mohlo příští rok

Dvouhektarová parcela je zatím prázdná. „Už příští rok by tady ale podle majitele pozemku mohla začít vznikat výrobní hala na zpracování plastových obalů pro farmaceutický průmysl,“ zjistila redaktorka České televize Lucie Botorová.

Ve druhé fázi – za několik let – by zde mohla stát i případná sterilizační linka. „Naše výroba nevytváří žádné emise, zplodiny, nastávající výroba nemá ani jeden komín, není se třeba obávat, že by to jakýmkoliv způsobem zapáchalo nebo že by to bylo jakkoli cítit ani že by to škodilo, co se týče ovzduší,“ podotkla spolumajitelka firmy Eva Šillerová.

Uděláme vše pro to, aby případná stavba neohrožovala životní prostředí a nenarušovala pohodu bydlení okolních obyvatel.
Jana Pohludková
starostka Horních Bludovic

Pozemek, na kterém by výrobní hala měla vzniknout, sloužil do roku 1994 jako kravín. Od roku 1999 je ale v územním plánu zapsaný jako pozemek pro vznik průmyslové zóny.

„Plně chápu jejich obavy ze stavby, k radikálnímu odporu však zatím nemáme důvod, záměr investora doposud není oficiální, zatím se nemáme proti čemu bránit,“ uvedla starostka Horních Bludovic Jana Pohludková (KSČM).

Vedení obce zároveň nevylučuje, že bude k projektu stejně tak, jako mohou obyvatelé Horních Bludovic, ještě podávat připomínky v rámci územního řízení.

Společnost, která pozemek vlastní, aktuálně zpracovává projektovou dokumentaci, kterou pak musí předložit na stavební úřad v Havířově. Zde se bude rozhodovat o vydání stavebního povolení.