Fakultní nemocnice v Brně otevřela firemní školku. Hlídání dětí nabízí 24 hodin denně

Firemní školka ve FN Brno (zdroj: ČT24)

Brněnská fakultní nemocnice přišla s dalším benefitem, aby nalákala zdravotní sestry a lékařky. Od července otevřela firemní školku a jesle s neomezeným provozem. Rodiče do ní zapsali už téměř padesát dětí.

Ranní cestování s dětmi do školky už zdravotní sestry a lékařky FN Brno nemusejí řešit. Mohou využívat firemní školku přímo v areálu nemocnice. Otevřená bude sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně.

Jana Flašárová je za takovou službu víc než ráda, i za její otevření o prázdninách. „Pro mě je to samozřejmě velká výhoda. A výhoda je i to, že do práce nastupuju od září, takže v průběhu prázdnin můžu dávat dcerku na takový zvykací režim,“ řekla Jana Flašárová.

Po krátké prohlídce školky  v doprovodu maminky se dvouletá Josefínka sama připojila k dalším dětem. „Přihlášky začaly chodit asi před třemi týdny a od té doby máme 48 zájemců, takže relativně hodně,“ řekla ředitelka Školky a jeslí Elánek Eliška Reková.

Děti mohou na rozdíl od běžné školky zůstat v Elánku i odpoledne, nebo dokonce na celou noc, včetně víkendů. To by mohlo podle vedení nemocnice usnadnit návrat do práce zejména zdravotním sestrám. Ty se totiž kvůli třísměnnému provozu příliš vracet nechtějí.

„Školka je důležitá pro stabilizaci zdravotních sester. My v tuto chvíli postrádáme zhruba čtyřicet až padesát nelékařských zdravotních pracovníků z celkového počtu dva tisíce,“ řekl mluvčí FN Brno Pavel Žára. Školka ale není zadarmo. Při každodenním osmihodinovém hlídání vyjde rodiče na 4800 korun měsíčně.

Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích je zatím jedinou nemocnicí na jižní Moravě, která svým zaměstnancům firemní školku nabízí. Ve Zlínském kraji školku nabízí pouze nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.